Idag avslutades rättegången mot de fem män som åtalas för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Foto: Arkivbilder

Åklagaren yrkar sex års fängelse för gruppvåldtäkten i Fittja

Idag avslutades rättegången mot de fem män som står åtalade för gruppvåldtäkten i ett trapphus i Fittja förra året. Åklagaren yrkade på sex års fängelse för grov våldtäkt och två års fängelse för medhjälp.

  • Publicerad 16:34, 6 dec 2017

Idag avslutades rättegången mot de fem männen, hemmahörande i Fittja och Norsborg, efter två veckor.

Tre män står åtalade för grov våldtäkt mot en 30-årig kvinna. Åklagaren Markus Hankkio yrkade på sex års fängelse för två av männen, 24 och 21 år, rapporterar P4 Stockholm som var plats på rättegången i Södertörns tingsrätt. För den tredje mannen, en 19-åring, yrkade han på fyra års fängelse.

Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt

De två männen som åtalas för medhjälp till den grova våldtäkten, och som ska ha stått och filmat den, yrkade åklagaren på två års fängelse.

Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde, säger till P4 Stockholm att hon tycker att straffyrkandena är för låga, men att de är praxis i de här fallen.

Pågick i flera timmar

Bland bevisningen finns DNA från de tre männens sperma och att kvinnan har pekat ut männen. Våldtäkten ska ha pågått i flera timmar i trapphuset och kvinnan ska ha utsatts för mycket grovt våld med slag och sparkar och ska ha hotats med kniv.

Fler män kan åtalas för gruppvåldtäkten i Fittja

Samtliga av de åtalade männen nekar till brott. De våldtäktsåtalade männen har erkänt att de haft sex med kvinnan, men menar att det ska ha varit frivilligt.

Advokat Kristofer Stahre, som försvarar den 23-åring som misstänks för medhjälp, säger till Dagens Nyheter att det enda hans klient gjort är att filma när hans vän har sex med kvinnan.

– Han menar att målsäganden kommit till hans port och velat köpa droger, inte haft några pengar och istället erbjudit sexuella tjänster, säger han till tidningen.

Samtliga åtalade är tidigare dömda för narkotikabrott och flera av dem har dömts för stöld och rån. En av de våldtäktsåtalade är tidigare dömd för sexuellt utnyttjande av barn och människorov.

Som BotkyrkaDirekt tidigare berättat misstänker polis och åklagare att fler, ytterligare minst åtta till tio män, varit delaktiga i våldtäkten. Fler dna-prover från trapphuset har skickats till analys. Men de har inte gett något som kan leda till bevis mot någon, säger Markus Hankkio till P4 Stockholm.

Kvinnan bor idag på skyddat boende.

– Polisen har bedömt att det finns en hotbild mot henne, säger Elisabeth Massi Fritz till P4 Stockholm.