Färgglatt. Nu förlängs sång- och akrobatikturnén med ytterligare 17 föreställningar, Foto: Wictoria Berglund

Akrobater roade på boende i Vasastan

Satsningen Sommar 2020 går mot sitt slut efter att över 1 500 aktiviteter genomförts i staden. Under tisdagen bjöds det på sång och akrobatik på ett vård- och omsorgsboende i Vasastan.

  • Publicerad 12:03, 26 aug 2020

När det stod klart att staden tvingades ställa in sommarens stora publikevenemang presenterades istället konceptet Sommar 2020, en jättesatsning på corona-anpassade kultur- och idrottsaktiviteter i hela staden.

Fokus låg främst på de unga och gamla, 10–19-åringar och 70-plussare, men det fanns även aktiviteter riktade till andra åldrar.

Staden fixar "rekordmånga" aktiviteter i sommar

En av de mest uppskattade programpunkterna har varit den sång- och akrobatikturné som besökt vård- och omsorgsboenden. Föreställningarna spelas på innergårdar och publiken sitter på gården, på balkonger eller vid sina fönster.

Under tisdagens föreställning på Medevi Brunn 3 närvarade, förutom boende från olika platser på Norrmalm, även kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C)..

– Responsen från publiken och personalen har varit så fantastisk att vi förlängde turnén från 50 till 83 föreställningar. Många har sagt att föreställningen varit ett avbrott i vardagen som gett dem glädje och energi. Det känns viktigt att nå ut med uppskattad kultur till de som är mest isolerade och utsatta denna sommar, sa Jonas Naddebo (C).

Förlängningen av sång- och akrobatikturnén innebär att det fortfarande återstår 17 föreställningar på vård- och omsorgsboenden i Stockholms stad.

Nöjd. Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) var på plats i Vasastan. Foto: Wictoria Berglund

Sommar 2020

Totalt genomfördes cirka 1 550 aktiviteter.

83 aktiviteter på vård – och omsorgsboenden

50 aktiviteter för förskolor/barn i parklekar och förskolegårdar.

Drygt 350 kulturarbetare i form av artister, skådespelare, konstnärer och evenemangspersonal anlitades som effekt av projektet.

Som del av Sommar 2020 gjorde kulturförvaltningen även en rad egenproducerade arrangemang, bland annat kulturskolans sommarkurser och biblkiotekens utomhusverksamheter och digitala bokkollon för unga.

Visa merVisa mindre