FLYTT. Akro spelade mellan 2015 och 2019 på Spånga IP. Från 2020 huserar de numera på Grimsta IP i Västerort. Torsdagen 9 januari drogs träningen igång för året. Foto: Anders Ekström

Akropolis flyttar från Järva till Vällingby

2020 spelar Akropolis fotbollsherrar i superettan för första gången någonsin. I samband med det flyttar klubben hela verksamheten till Vällingby.

  • Publicerad 10:47, 10 jan 2020

Ja, det är en utmaning på många plan och det är många bollar i luften samtidigt.

I takt med de senaste årens framgångar har även behovet av en större arena ökat. Fram till 2015 var Akropolis på Akalla Gård men när fotbollsgänget klättrade i seriesystemet fick de flytta för att få bättre förutsättningar.

Sedan 2015 har "Akro" huserat på Spånga IP. Efter avancemanget till superettan flyttar Järvagänget vidare, denna gång till Grimsta i Vällingby.

– Nu när vi ingår i Svensk elitfotboll (SEF) ökar kraven avsevärt på en arena. Det är en hel bibel med regler som ska följas, säger sportchefen Georgios Gogas och fortsätter:

– I Stockholms stad finns bara två godkända arenor och för oss blev valet enkelt.

Grimsta är i dag främst förknippad med Brommapojkarna.

– Vi har både tränat och spelat matcher på Grimsta tidigare så för oss är det ingen större dramatik att flytta. Vi känner oss hemma här och måste spela där vi har har rätt förutsättningar och helt enkelt får spela.

– Stockholms stad har ju renoverat så att arenan klarar alla kraven för elitfotboll. Det har funkat bra hittills och vi är nöjda och ser fram emot att spela där.

Bytt IP flera gånger

Att byta hemmaplan är heller inget nytt. Kista IP, Akalla Gård och Spånga IP har alla fungerat som fotbollsgängets hem under åren.

Väl på Grimsta hoppas AIF ta nästa steg som förening. Men hårt jobb väntar.

– Ja, det är en utmaning på många plan och det är många bollar i luften samtidigt. För oss handlar det om att försöka komma i kapp och växa i kostymen på kort tid.

Klubben har anställt personal och håller på att sätta organisationen utifrån parametrar såsom arrangemang, säkerhet och så vidare.

– Detta är en bra möjlighet att bygga en elitförening och få mer struktur. Men vi kommer fortsatt vara i behov av ideellt arbete och hittills har vi känt av att fler är engagerade och vill hjälpa till, vilket är jätteroligt.

Många spelare kvar

Själva laget då? Jo, i dagarna presenteras en ny grekisk coach som tar över efter succétränaren Konstantinos Panagopoulos. Sportchefen Gogas jobbar för fullt med truppen och hoppas bygga vidare på de som gjorde avancemanget möjligt.

– Truppbygget är på g och är till stora delar klar. Den kommer fortsatt ha stor Stockholmsprägel och min förhoppning är att en majoritet från 2019 stannar.

Sportchefen Georgios Gogas. Foto: Anders Ekström

Akropolis idrottsförening

Grundades i Stockholm 1968. Första året drog basketen (numera Akropol) igång och från 1969 har fotboll bedrivits. Även volleyboll har spelats i Akropolis namn tidigare.

Fotbollen började klättringen i mitten på 70-talet och blev då klara för division 4 som första "invandrarlag". 1987 gick Akropolis IF upp till division 3.

Från 2007 har Akro varit stabila och inte spelat lägre än division 2. Efter sammanlagt sju säsonger i ettan, två sejourer, gick de upp till superettan 2019.

Kända spelare genom åren är Stefan Silva, Sotirios Papagiannopoulos, Victor Söderström, Adrian och Felix Pettersson, Viktor Strand, Kim Odelius, Nicklas Lindqvist.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt