Almstriden. Konflikten ägde rum den 12 maj 1971 mellan demonstranter och polis i Kungsan. Göran Folin, 81, är en av grundarna till Alternativ stad som var med och demonstrerade. Foto: Björn Gustafsson

Aktionsgrupp firar 50 – lovar strida vidare

Från Almstriden till stopp för Applebutiken i Kungsan. Nu firar stadsmiljögruppen Alternativ Stad 50 år – och lovar att kämpa vidare.

  • Publicerad 19:30, 22 feb 2019

Nu på lördag vankas det 50-årskalas för stadsmiljögruppen Alternativ stad – en aktionsgrupp som arbetar för "ett miljövänligt och socialt hållbart Stockholm".

Festligheterna, som hålls i Folkkulturcentrums lokaler i Hjorthagen, kommer delvis kretsa kring ett nyligen återfunnet arkiv. I ett källarförråd fann man ett tjugotal bananlådor med arkiverade foton, affischer, plakat och mötesprotokoll från främst 70-talet rörande Alternativ stads aktioner och demonstrationer.

Ektivister vill skapa en grön oas

Dessa kommer ställas ut och upp så att deltagarna på 50-årsfesten kan få en återblick till tidigare aktioner och demonstrationer.

– Det kommer drypa av nostalgi, säger Göran Folin som är en av grundarna till aktionsgruppen, och han lägger till:

– Vissa har jag inte träffat sedan den uppmärksammade Almstriden i Kungsträdgården 1971.

Nätverk mot förbifarten skriver öppet brev

Det var Alternativ stad som ledde striden mot politikernas beslut om att såga ner de 13 almar som stod i Kungsträdgården. Och tillsammans med stockholmarna satte de stopp för planerna och träden fick stå kvar. De har även stridit mot bland annat tv-ekens fällning och Förbifart Stockholm.

– Tiden går så fort, utbrister Göran Folin och han säger även att en av gruppens senaste aktioner lustigt nog också gällde politikernas planer i just Kungsträdgården – alltså bygget av Applebutiken, säger Göran Folin.

Hård kritik mot Apple-butiken på stormöte

Och de tänker fortsätter på samma sätt som de senaste 50 åren. Just nu arbetar gruppen bland annat tillsammans med Naturskyddsföreningen fram skisser med en utbyggnad av kollektivtrafiken och gång- och cykelbanor som alternativ till Österleden. Vidare är de skeptiska till Arlandas planer på utbyggnad om fler landningsbanor.

– Den fråga vi måste vinna nu är klimatfrågan. Annars går vi mot en jävla katastrof,. säger Göran Folin.

Protest. I samband med att staden skulle bygga en ny uppgång från tunnelbanan i Kungsträdgården ville de fälla 13 almträd. Demonstranter samlades upp innan för att stoppa fällandet. Foto: Björn Gustafsson