Förskolan Solgläntan i Axelsberg tas åter i bruk. Foto: Elin Jonsson

Akut brist på förskoleplatser i Liljeholmen

Trycket på förskoleplatser i Hägersten-Liljeholmen är större än man räknat med. Nu öppnas en tillfällig förskola i Axelsberg för att klara platsgarantin.

  • Publicerad 20:00, 27 nov 2018

Förskolorna i Liljeholmen, Årstaberg, Årstadal och Gröndal har inte plats för alla barn som vill börja i januari. Därför håller stadsdelen på att ställa i ordning en tillfällig förskola i Axelsberg som kan öppnas efter årsskiftet.

– Tanken är att barnen kan gå där under våren och sedan i höst erbjuds de plats i sina respektive hemområden, säger Cecilia Hjelm, chef för förskolorna i de berörda områdena.

Räddar platsgarantin

Den tillfälliga förskolan är ett sätt att klara platsgarantin, alltså stadsdelens skyldighet att erbjuda alla barn över ett år plats på förskola senast tre månader efter att ansökan kommit in. 

Solgläntan, som förskolan heter, ligger på Selmedalsvägen och tömdes på barn i oktober sedan de flyttat till den nybyggda förskolan Maja Myra, som tidningen berättat om tidigare. Men nu öppnas den alltså igen.

– Vi storstädar och målar just nu för att kunna öppna i tid, säger Cecilia Hjelm.  

Syskon kan delas för att få plats

Syskonförtur gäller i stadsdelen, men man kan inte garantera att syskonen hamnar på samma förskola i vår på grund av platsbristen, enligt Cecilia Hjelm.

– Barnen erbjuds plats efter hur länge de har stått i kö och vi hoppas att vi inte behöver dela på syskon, men vi kan inte lova något. Det kan bli så.   

Solgläntan kommer att ha plats för 45 barn som delas upp på tre avdelningar. Förskolan ska rivas så småningom när det ska byggas bostäder på platsen.

Förskola flyttar 95 barn – till byggarbetsplats