Framtidsplaner. 9-åriga Eric Sewallius, Arvid Edlundh och Oscar Nivelll från Brinkens IF tränar i Danicahallen och vill bli hockeyproffs. "Men då måste vi träna mer än nu", konstaterar Eric. Foto: Sacharias Källdén

Akut brist på ishallar i Stockholm

Det råder akut brist på ishallar i Stockholms innerstad. Efter beslutet att riva Zinkensdamms ishall återstår nu bara en tillfällig tälthall på Östermalm – vars framtid är osäker.

  • Publicerad 20:10, 29 nov 2018

– Den sista hallen innanför stadens tullar måste rivas precis när säsongen ska dra igång. De pissar oss i ansiktet.

Orden kommer från Hammarbysupportern John Holmström som i webb tv-programmet 08-fotboll också kallar Stockholm för ”norra Europas mest idrottsfientliga huvudstad.”

Danicahallen vid Östermalms IP finns visserligen kvar – åtminstone tills vidare. Men det råder ingen tvekan om att rivningen av Zinkensdamms ishall är ett hårt slag mot de många föreningar som nu tvingas söka sig utanför innerstaden för att få istider. För Östermalms konståkningsklubb har flytten till Kärrtorps uterink fått konsekvensen att mer än hälften av klubbens barn och unga på Södermalm har hoppat av. Detta riskerar att helt förinta klubbens Södersektion, enligt Thomas Nordahl, en av ÖKK:s tränare.

– Vanligen brukar vi vid den här tiden gå ut med anmälningsformulär för nya medlemmar. Men eftersom att vi inte har något hållbart att erbjuda har vi valt att avstå från det, säger han.

Rivningen av Zinken slår hårt mot konståkare

Danicahallen, Foto: Sacharias Källdén

Zinkensdamms ishall. Foto: Sacharias Källdén

När vi besöker den enda ishallen innerstaden har att erbjuda, Danicahallen, väntar Brinkens IF hockeyskola för barn födda 2009. Tränaren Henrik Schölin ansvarar bland annat för rekryteringen av barn till hockeyskolorna och han är djupt oroad inför framtiden.

– Vi har märkt en ökad efterfrågan och ett stort uppsving för hockeyn, men skulle behöva två isar. Annars kommer det bli omöjligt för oss att kunna ta emot alla som vill vara med, säger han strax innan träningen sätter igång.

Tälthallen byggdes 2005 och har bara tillfälligt bygglov, men samtidigt finns det redan ett permanent bygglov för en helt ny hall. Projektet befinner sig dock i pausläge och ingen vet i nuläget när hallen står klar. Anledningen till ovissheten stavas Storängsbotten, ett område i Hjorthagen som ska omvandlas till en plats för idrott och hälsa, enligt planen som presenterades redan 2012. Här skulle den nya ishallen på Östermalms IP kunna ersättas av en eller två isytor, skriver Magnus Andersson på Kungliga Djurgårdens förvaltning som äger marken, i ett mejl.

– Detta projekt är dock fortfarande på skisstadiet, säger han sex år senare.

Hammarby hockey: "En ishall på Zinkensdamm är en nödvändighet"

Stängningen av Zinkensdamms ishall innebär konsekvenser även för Brinkens IF. Henrik Schölin ser hur en redan ansträngd situation förvärrats ytterligare på sistone.

– Från 1 december ska Hammarbys damlag hit också och det gör inte saken bättre. Men vi lider med Hammarby och hjälper dem såklart, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inga planer på att riva Danicahallen 2019

Tidigare har det rapporterats att Danicahallen ska rivas 2019. Det är dock troligt att byggnaden kan stå kvar några år till, meddelar både stadsbyggnadskontoret och fastighetskontoret.

"Det finns ett beviljat bygglov för en permanent hall på samma plats. Tills det bygget påbörjas står hallen kvar", klargör Henrik Brånstad, pressansvarig på stadsbyggnadskontoret i ett mejl

Oroad. Henrik Schölin från Brinkens IF beskriver hur situationen kommer att förvärras. Foto: Sacharias Källdén