Tufft. "Vi jobbar med att förbättra interna processer på sjukhuset", säger Py Johnson-Fohlin, verksamhetschef på akuten på Danderyds sjukhus. Foto: Mostphotos

Akuten: "Situationen är fortfarande ansträngd"

Sjuksköterskan Maria larmar om en ansträngd situation på Danderyds sjukhus akut. "Jag förstår att medarbetare upplever att de ligger efter", säger Py Johnson-Fohlin, verksamhetschef på akutmottagningen.

  • Publicerad 11:57, 14 dec 2018

Hur upplever ni situationen på akuten?

– Det finns situationer där befintliga resurser har svårt att räcka till. Situationen är bättre än i somras men den fortfarande ansträngd. Ambulansomstyrningen från Karolinska Solna har gett oss fler larm och fler svårt sjuka patienter och det påverkar givetvis belastningen på akutmottagningen, säger Py Johnson-Fohlin.

– Jag förstår att medarbetare kan uppleva att de inte riktigt hinner med allt man önskar och vill i arbetet, en känsla av att ligga ett steg efter.   

Vilka åtgärder vidtas?

– Det finns en handlingsplan sedan sommaren som vi arbetar löpande med, och som är inskickad till Arbetsmiljöverket. Ett viktigt arbete för oss är att rekrytera nya sjuksköterskor och att värna om våra medarbetare som arbetar hos oss nu. Vi utvecklar också ett tätare samarbete med fackliga företrädare i verksamheten.

Sjuksköterskorna säger att de inte hinner gå på toa eller äta och dricka. Vad säger du om det?

– Det är beklagligt att medarbetare upplever att de inte hinner med sina personliga behov och raster. Vi har ett rastavlösarteam och rastschema och vi försöker understryka vikten av pauser men eftersom patienten går först kan det ibland göra att man sätter sig själv åt sidan.

– På en akutmottagning tar arbetsuppgifterna aldrig slut och jag är medveten om viljan att tillfredsställa patientens behov. Vi jobbar med att förbättra interna processer på sjukhuset och förhoppningsvis kommer vi snart kunna se ett resultat.

Har ni hört något om anmälan till Arbetsmiljöverket?

– Arbetsmiljöverket har identifierat att de åtgärder som skickats in inte påverkas enbart av akutens resursbrist utan av vårdplatsläget på hela sjukhuset. Vi har haft ett uppföljningsmöte med Arbetsmiljöverket där vi har gått igenom handlingsplanen och åtgärderna.

Finns det prognoser för vad bemanningssjuksköterskorna kommer att kosta 2018?

– Ja, 7 miljoner.

Vad behövs för att komma till rätta med problemet?

– Det handlar ju såklart om sjuksköterskebristen generellt i Stockholm. Det här är inte unikt för Danderyds sjukhus. Vi måste fortsätta jobba med en hållbar arbetsmiljö och jobba med individuella utvecklingsplaner för att våra medarbetare ska vilja stanna kvar och växa hos oss. Sedan behöver vi också få en jämnare justering mellan Stockholms samtliga akutsjukhus. Belastningen idag kan vara ojämn.

Tufft. "Vi jobbar med att förbättra interna processer på sjukhuset ", säger Py Johnson-Fohlin, verksamhetschef på akuten på Danderyds sjukhus. Foto: Johan Adelgren

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36