Al-Azharskolans ägarstiftelse har satsat 10 miljoner i muslimsk bank

Al-Azharskolans ägarstiftelse har investerat 10 miljoner kronor i ett företag som vill starta en muslimsk bank. "Det efterfrågas av många föräldrar på vår skola", säger Bashir Aman Ali, som är ordförande i stiftelsen Al-Azhar.

  • Publicerad 07:07, 3 maj 2017

Pengarna som investerats kommer från överskott som skolans ägarstiftelse sparat.

- Tidigare har vi köpt mark i Örebro och byggt en skola där, och vi har investerat i den här banken. Annars går alla pengar vi får till skolan, säger Bashir Aman Ali.

Men varför investerar skolans ägarstiftelse i en muslimsk bank?

– Av samma anledning som när vi startade skolan, det är samhällsnytta. De flesta av våra elever är trångbodda och delar rum med flera syskon. Många av föräldrarna är arbetslösa och har svårt att få banklån till bostad eller för att starta företag. En muslimsk bank skulle kunna hjälpa dem.

Muslimska banker finns på flera håll i världen. De har ingen ränta på lånen eftersom en tolkning av islam är att man inte får tjäna pengar på pengar, bara på varor och tjänster. Vanligt är att bankverksamheten istället bygger på gemensamma affärer och vinstdelning. Om en person till exempel vill köpa en taxibil för 400 000 kronor och själv har 50 000 kronor lånar banken ut resten och går in som delägare i taxibolaget. Banken tar procent av vinsten och tanken är att låntagaren ska använda sin del av vinsten för att betala tillbaka på lånet.

– I takt med att lånet betalas tillbaka sjunker bankens andel i bilen och därmed också hur stor del av vinsten banken tar. Målet är att personen ska äga bilen själv, förklarar Bashir Ali Aman.

Han tillägger att man inte behöver vara muslim för att låna pengar av banken utan den skulle rikta sig till alla.

Miljoner från kuwaitisk oljeshejk

En muslimsk bank gör alltså inga stora vinster på sina låntagare utan vinsten kommer istället från investeringar som banken gör och där är man lika affärsmässig som andra aktörer. Vem som helst kan placera pengar i bankens investeringskonto och för de pengarna köper banken till exempel mark och bygger bostäder som de sedan säljer. Det är här vinsterna skapas.

Men för att kunna starta en bank behövs pengar. Mycket pengar. Enligt Bashir Aman Ali vill en oljeshejk från den kuwaitiska kungafamiljen gå in med 15 miljoner euro i projektet.

Varför vill en oljeshejk från Kuwait investera i en muslimsk bank i Sverige?

– För att muslimska banker ger stor ekonomisk vinst. Ingen muslimsk bank i världen har någonsin gått i konkurs, säger Bashir Ali Aman.

Oklar framtid

I februari 2016 gav Finansinspektionen avslag på stiftelsens ansökan om banktillstånd. Det saknades tillräckligt med kapital och Bashir Ali Aman, som stod som föreslagen VD, ansågs inte ha tillräckligt med erfarenhet och kunskap.

Enligt Bashir är VD-frågan nu löst men när det gäller pengarna har ett problem uppstått. Anledningen till att det saknades kapital – trots att oljeshejken stod beredd att investera summan behövdes – var enligt Bashir Aman Ali att ingen svensk bank ville ta emot pengarna.

– De menade att det var konkurrerande verksamhet och att de därför inte behövde ta emot pengarna.

Olagligt lån?

I stiftelsens senaste årsredovisning kritiserar revisionsbyrån investeringen och menar att det är ett lån som strider mot stiftelselagen. Men Bashir Aman Ali menar att det inte är ett lån, utan en investering och att dialog förs med jurister om detta just nu.

Enligt Bashir Aman Ali står oljeshejken fortfarande redo att investera i banken och de arbetar för att kunna lämna in en ny ansökan om banktillstånd.

Skatteskulden är betald

Sitiftelsen och dess dotterbolag var tidigare skyldig skatteverket omkring 2,5 miljoner.

– Vi brukar få vårt årliga bidrag som baseras på socioekonomiska faktorer i mars då skatten ska betalas men i år kom det en månad sent. Därför blev vi sena med betalningen, säger Bashir Aman Ali.

Skatteskulden är nu enligt Skatteverket betald.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt