Ålandsresan piggade upp alla

En grupp boende på Norrgården äldreboende i Bro fick en bra dag i tisdags. De kryssade till Åland, fikade, åt buffé och shoppade loss på taxfreen. – Personalen är värd många rosor, säger Ann-Sofi Borg.

  • Publicerad 16:00, 1 sep 2017

Resan till Åland har planerats i flera månader och i tisdags blev den av. Fem boende, fem från personalen ifrån avdelning grön och två anhöriga klev upp redan halv sex på morgonen för att åka till kryssningsbåten. Det var början på en riktigt bra dag.

– Det har varit fantastiskt. Alla har varit så pigga och glada, säger Ann-Sofi Borg.

Hennes mamma Marianne har bott på Norrgården i ett och ett halvt år. Hon brukar vanligtvis kliva upp omkring halv tio på förmiddagen för att sedan sova igen vid halv två.

– Men i dag var hon vaken hela dagen. Hon har aldrig varit så pigg någon gång. Varenda patient har varit pigg.

”Hur bra som helst”

vPå båten började det pigga gänget på ett fik med kaffe och bulle. Marianne tog till och med en baileys. Under dagen hann de med shopping på taxfree, buffé och de boende har pratat och skojat med folk.

– Det har varit hur bra som helst, säger Ingegerd, en av de boende på Norrgården.

Hon drack vin till buffén och är mycket nöjd med dagen.

– De behöver det här. Det är viktigt att de får känna sig normala, säger Elsa Tenggred.

Hennes man bor på Norrgården och hon är hos honom nästan varje dag.

– Jag har lovat att komma varannan dag, för jag får inget gjort hemma annars, men jag kan inte alltid hålla mig borta. Jag känner mig som en i familjen här, säger hon.

Både hennes mamma och hennes pappa bodde på Norrgården tills de gick bort.

– Jag är jätteglad för att min man fick komma hit.

Ann-Sofi vill berömma Norrgården äldreboende, dess personal och maten som de boende får.

– Maten kommer direkt från deras kök, och de bakar så gott som varje dag. Det har varit sommarjobbare här i sommar och de har också bakat varje dag, berättar hon.

Norrgården ordnar aktiviteter för de äldre varje vecka. Det är promenader, gympa och fika i trädgården varje onsdag och lördag. På sommaren gör de utflykter med grill, varje måndag bjuds det upp till dans och på helgerna kommer ungdomar och gör aktiviteter. Men det här var första gången som de gjorde en resa på det här sättet. Upplands-Bro kommun betalade resan för personalen, men de boende och deras anhöriga betalade för sitt själva.

Strax före klockan 17.00 var resesällskapet tillbaka på Norrgården äldreboende, trötta efter en lång dag, men väldigt nöjda.

– Det var en väldigt lyckad dag. De boende började äta själva och var så glada. Vi måste göra om det, säger Benaz Hama, som är undersköterska på Norrgården.

Norrgården äldreboende

Norrgården är ett av kommunens vård- och omsorgsboende. På noendet finns 22 lägenheter.

Äldreboendet erbjuder egen lägenhet, tre matsalar för gemensamma måltider, utrymme för gemensamma aktiviteter, hemsjukvård, heldygnsomsorg och dedikerad personal i form av läkare, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnast.

Norrgården äldreboende vann tillsammans med Allègården och Solrosens dagverksamhet utmärkelsen årets kvalitetspris 2013.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet