ÄGARSKIFTE. Hembla, som köpte Albyberget från Mitt Alby 2013, får nu nya ägare. Foto: Arkiv

Albybergets ägare säljs till nytt fastighetsbolag

Riskkapitalbolaget Blackstone har sålt fastighetsbolaget Hembla, som äger lägenheterna på Albyberget. Victoria park-ägaren Vonovia är nya ägare.

  • Publicerad 12:16, 27 sep 2019

Hembla som äger Albybergets lägenheter, har köpts upp av den tyska fastighetsjätten Vonovia.

Vonovia äger redan Victoria park och köper Hembla för att bredda sin plats på den svenska bostadsmarknaden. Långsiktighet och heltäckande tjänster präglar deras affärsidé, menar vd:n Rolf Buch.

– Med denna hållbara och mycket långsiktiga inriktning lever vi upp till vårt sociala ansvar, skriver han i ett pressmeddelande.

När Hembla, som då hette D Carnegie, köpte Albyberget från Mitt Alby lovades långsiktighet.

– Vi har evighetsglasögon på oss, det är vår affärsidé. Vi ska inte köpa och sälja, vi investerar varenda krona av värdeökningen i ytterligare upprustningar, till gagn både för hyresgästerna och aktieägarna, sa vd:n Svein Erik Lilleland då.

10,9 procent av Albyberget har renoverats

Han sa också att förhoppningen var att tempot med renoveringarna av fasader, fönster och hissar skulle öka. Men enligt Hemblas egen information om sitt fastighetsbestånd är det fortfarande bara 10,9 procent av de 1151 lägenheterna i Alby som är renoverade.

När Mitt Alby köpte Albyberget från Botkyrkabyggen 2013 var det efter starka protester. Då försäkrade den dåvarande ägaren Mikael Ahlström att hans mål var att vara en så långsiktig ägare att hans barn skulle ärva längenheterna efter honom. Fem år senare såldes fastighetsbeståndet till Hembla.

Hemblas tidigare ägare Blackstone har av FN:s rapportörer för bostadsfrågor anklagats för att ha utnyttjat hyresgäster och bidragit till en global bostadskris genom osunda investeringar.

Trots löftet: Albyberget säljs igen – för dubbla priset

Starka reaktioner på Albyförsäljning: "Vi blev lurade"