Vill ge tillbaka. För Botkyrkabon Andreas Pettersson var ungdomen inte en dans på rosor. Med sitt företag vill han nu kunna vara en förebild, en inspiration och ett stöd för unga i liknande sits. Foto: Christian Youhana

Albybon Andreas hamnade i kalsongtvist med Zlatan

Zlatans klädmärke A–Z anklagas för plagiat, rapporterade Aftonbladet tidigare i maj. Anledningen? En kalsongdesign som Albybon Andreas Petterssons klädmärke har mönsterskyddat.

  • Publicerad 15:13, 20 maj 2019

– Det är viktigt att mönsterskydda sitt varumärke och sina produkter. Det är inte kul om man missat det och någon snor ens idé, när man har slitit med den, säger Andreas Pettersson, 29 år.

Slitit och kämpat för sin idé har han också gjort. Hans företag Petters Underwear grundades 2016 efter ett avtjänat fängelsestraff.

Som ung flyttade han runt på olika platser i Botkyrka. Drömmen var att bli fotbollsspelare. Familjen hade det tufft ekonomiskt. Brottsligheten blev hans lösning till att försörja familjen.

– Ångrar jag mig att jag gav min familj mat på bordet? Njae. Men var det fel? Ja.

Familjen ville förstås inte att han skulle syssla med brottslighet.

– Jag ville aldrig se min mamma gråta på rättegången, säger Andreas Pettersson.

Det blev vändningen för honom. En vecka efter att ha släppts, sattes planerna om ett underklädsmärke i verket.

Captain på kalsongen

På huvudet bär han en keps med sitt företags logga. Det märks att Andreas Pettersson under åren har övat säljteknik. Han visar upp en av kalsongerna med designen som A–Z Sportswear plagierat. Det ena byxbenet har ordet captain tryckt i versaler mellan två räta linjer.

– En kapten är en positiv förebild. Varje gång man bär kalsongen ska man uppmuntras till att vara den bästa versionen av sig själv, säger han.

Mönsterskydd. Andreas Pettersson har skyddat namn, logga och produkter. Foto: Privat

A–Z Sportswear avvecklades 2018 efter stora förluster, berättar Aftonbladet. Det är därför otroligt att Andreas Pettersson kommer få några pengar till följd av varumärkesintrånget.

Istället jobbar han vidare med företaget. Enligt honom finns möjligheter och hjälp att få att utveckla företagsidéer om man frågar efter det.

– Det är det fina med Sverige.

Han vände sig till riskkapitalbolaget Almi Företagspartner med sin affärsidé. Handläggaren där tog risken och Andreas Pettersson är tacksam.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utan erfarenheter av egenföretagande stötte han i början på flera motgångar. Allt var nytt för honom.

– Jag behövde ett ljus, en gnista, för att känna hopp och fortsätta.

Gnistan blev Jimmy Durmaz

Genom en kontakt får han träffa landslagsspelaren Jimmy Durmaz på en träning. Durmaz ska posera för en bild, hållandes i en av kalsongerna. Han tittar länge på designen. Sedan säger han att det är en riktigt fin kalsong. Han ler när bilden tas.

Durmaz är en i mängden av fotbollsspelare, kändisar och influencers som nu har samarbetat med Andreas Pettersson. Några har han följt länge.

– Det är kul att få träffa dem och att de vill representera mitt märke, säger han.

Durmaz ler, bilden tas. För Andreas Pettersson betydde mötet och samarbetet med Durmaz mycket. Foto: Privat

Egenföretagande innebär mycket övertid. Men när Andreas Pettersson inte arbetar vänder han sig till fotbollen.

Nu vill han hjälpa och inspirera andra.

– Drömmar och talanger ska inte stoppas av ens ekonomi, säger han.

Medlemsavgiften var en barriär mellan honom och fotbollen när han var barn. Hans mål för de närmaste åren är att starta ett projekt som rör ekonomiskt stöd för unga. Andreas Pettersson tycker att alla ska ha en lika chans. Det är en förutsättning för att inte hamna på fel bana.

– Vill man spela fotboll ska man kunna göra det fast familjen inte har råd med medlemsavgiften.