GRUPP. Här är de som kommer jobba på Albys hjärta. Att de olika arbetsgrupperna ska haft tid att jobba ihop sig har varit en av anledningarna att det tagit längre tid är beräknat, menar Ida Burén. "Det är ett nytt uppdrag och att göra rekrytering med en helt ny personalgrupp det tar tid", säger hon. Foto: Albys hjärta

Albys hjärta nyöppnar – åtta månader efter stängningen

Nu öppnar Albys hjärta i ny form. Och, som politikerna lovat, kommer det bli mer aktiviteter och mindre häng.

  • Publicerad 12:18, 25 nov 2019

Mötesplatsen för unga vuxna i Albys hjärta stängde i mars. Då sa fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S) att den skulle öppna i ny tappning ”efter sommaren”.

Nu har hösten passerat och först 28 november kommer verksamheten sätta igång på riktigt.

– Verksamheten har startat igång under hösten och nu blir invigningen då all personal finns på plats och är samkörda för uppdraget. Vissa saker har tagit lite längre tid än beräknat så som personalrekrytering och iordningställande av lokaler, säger Ida Burén, verksamhetschef för kultur och ung fritid.

Delas mellan förvaltningar

Det är en ny verksamhet som nu öppnar i Albys hjärta och som kommer delas mellan tre kommunala förvaltningar: arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen, socialförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

Mellan klockan 17.00 och 20.00 måndag till fredag kommer det från kultur- och fritidsförvaltningens håll ordnas schemalagda aktiviteter av olika slag.

– Vi har en del planerade aktiviteter men vi vill också utveckla aktiviteter tillsammans med ungdomarna i målgruppen. Har man en idé så har vi personal på plats som kan fånga in och förverkliga den, säger Ida Burén.

Under dagtid kommer det i huset finns studie- och yrkesvägledare som fokuserar på att hjälpa unga i åldrarna 16 till 19 som inte går i gymnasiet att gå vidare med studier.

– Om man tillhör målgruppen kan man komma hit varje eftermiddag och ta en fika och träffa personal som kan coacha och stötta dem i att komma vidare med studier eller arbete, säger Kerstin Berglund som är verksamhetschef för Jobbcenter.

Alla utom en är nya

Även socialförvaltningen kommer ha verksamhet i huset, men kommer inte vara på plats dagligen.

– De två arbetsgrupperna kommer bli kollegor och det har varit väldigt roligt att se den gemenskapen, mellan de olika yrkesrollerna, säger Kerstin Berglind.

När Albys hjärta stängde var det ett önskemål från ungdomarna att personalen skulle finnas kvar. När den nya verksamheten nu öppnar är dock all personal utom en ny.

Foto: Claudio Britos

Nya Albys hjärta

Alla fyra mötesplatser för unga vuxna lades ner i mars 2019.

Albys hjärta är den första som öppnar i den nya formen med uppsökande verksamhet och schemalagda aktiviteter mot målgruppen unga i åldrarna 16 till 19 år.

28 november blir det invigning för det nya Albys hjärta. Då kan man testa boxning, dans, liveradio och spoken word. Dessutom kan man träffa studievägledare och få feedback på sitt CV.

Visa merVisa mindre