Pressad. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) mötte en sal full med ledsna och kritiska ungdomar, fritidsledare och föreningsmänniskor som försökte förstå varför hon stänger mötesplatserna för unga vuxna från den sista mars 2019. Foto: Petter Beckman

Albys unga tänker slåss för sin mötesplats

"Ni måste ändra beslutet." "Det finns ingen logik." "Det blir ju mer kriminalitet och färre som får hjälp om ni stänger mötesplatsen!" Ebba Östlin (S) pressades hårt på onsdagskvällen när hon skulle försvara beslutet att lägga ner alla mötesplatser för unga vuxna.

  • Publicerad 09:39, 15 nov 2018

– Det är ett av de tuffaste beslut jag någonsin tagit. Men jag är tvungen att ta ansvar när jag ser att verksamheten inte når målen, sa Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande.

Ett hundratal unga vuxna, fritidsledare och eldsjälar ur föreningslivet hade samlats på mötesplatsen Albys hjärta på onsdagskvällen för att få svar: varför?

Alla kommunens fyra mötesplatser för unga vuxna – i Fittja, Alby, Hallunda-Norsborg och Storvreten – ska läggas ner den sista mars 2019 och ersättas med annan verksamhet.

Kritik mot att mötesplatser för unga vuxna stängs

Skälet, förklarade Ebba Östlin (S), är att mötesplatserna inte klarat att nå tillräckligt många ungdomar som hoppat av gymnasiet, de som behöver hjälp att komma ut i arbetslivet och riskerar att bli indragna i kriminalitet.

Det är för mycket häng och för lite fokus på jobb och utbildning, menar Östlin.

– Och vi har inte obegränsat med resurser. Det finns stora grupper av unga som inte kommer hit. Vi måste växla upp, vi måste nå varenda en. Inte en enda ung vuxen ska välja ett kriminellt liv, sa hon.

Men flera i publiken tyckte det var helt fel att ställa grupp mot grupp och att man inte kan lägga ner en fungerande verksamhet bara för att man inte når alla.

En efter en ställde sig upp och berättade hur de fått avgörande hjälp på mötesplatserna med att ta sig ur arbetslöshet eller kriminalitet.

– För ett halvår sedan hade jag inget arbete. Om en vecka får jag heltidsjobb på Scania. Det är personalen på Grunden som har hjälpt mig hela vägen. Vill du inte att fler ska få den hjälpen, undrade en kille.

William Shahoud, anställd på Grunden och arrangör till mötet tyckte att Ebba Östlin tänkte helt fel.

– Du säger att du vill få bort hänget. Men vart tar hänget vägen om du stänger mötesplatsen? Till centrum. Ska du stänga centrum också?

– De kommer att hitta nya "familjer" som kommer att förstöra för dem och göra så att de hamnar i fängelse, istället för den här bra familjen som finns på Grunden, sa en annan kille.

"Låt inte fikarumssnack avgöra ungas framtid"

Inte ok. Suada Luzze var en av många som undrade hur Ebba Östlin tänkte. "Jag är en av den målgrupp du säger inte kommer hit. Men genom att träffa en massa andra har jag kunnat starta en tjejgrupp som du själv har gett pris. Det är inte ok att lägga ner", sa hon. Foto: Petter Beckman

Fick hjälp. "Jag har alltid velat bli brandman, men hade aldrig fått möjligheten till det om det inte varit för personalen här", berättade Adam Fakhouri. Foto: Petter Beckman

Svarar. "Jag är här för att höra era idéer och förslag om vad som fungerar bra och är viktigt att bevara. Jag hoppas att vi kan återskapa förtroendet när vi skapar den nya verksamheten", sa Ebba Östlin. Foto: Petter Beckman

Jobb. "För ett halvår sedan var jag arbetslös. Nu har jag fått heltidsjobb på Scania. Vill du inte att fler ska få den hjälpen?" Foto: Petter Beckman

Flera i publiken ifrågasatte bristen på dialog. Varför pratade inte politikerna med ungdomarna innan de tog beslutet?

– Det här beslutet är en käftsmäll mot alla unga som jobbat för ett ökat valdeltagande i höstens val. Det här är inte vad de ville ha, de som röstade på dig, sa William Shahoud.

Många protesterade mot Ebba Östlins negativa syn på "hänget" och menade att umgänget på mötesplatserna är viktig för alla som inte har trygghet och stöd hemifrån.

– Ni tar ifrån folk deras hem. Vad säger du till dem nu, undrade Segen Tesfay, en av dem som byggt upp mötesplatsen i Alby.

Ebba Östlin upprepade flera gånger att kommunen måste prioritera och att den nya verksamheten måste bli bättre på att nå de uppsatta målen.

– Jag är här för att jag vill ha era idéer och förslag om vad som fungerar bra och vad som som är viktigt att bevara. Det är klart jag förstår att vi tappar i förtroende. Men jag hoppas att vi kan bygga upp det igen, sa hon.

Trots kritiken sa Ebba Östlin att hon tänkte stå fast vid beslutet. William Shahoud avslutade med en uppmaning till ungdomarna att inte ge upp.

– Det var ett stort steg att vi fick till det här mötet. Fortsätt kämpa. Beslutet går fortfarande att ändra, sa han.

Och Segen Tesfay tackade Ebba Östlin för att hon tog sig tid och lyssnade på kritiken.

– Stor respekt för att du kom. Du tog det bra.

Vad händer nu?

Mötesplatserna för unga vuxna stängs den 31 mars och ersätts med ett "starkare och intensivare uppsökande arbete".

Schemalagda aktiviteter ska startas som ska syfta att få ut fler unga i studier och arbete. Det ska kunna ske genom kommunen, föreningslivet eller i samarbete med näringslivet.

Socialnämnden tillförs resurser för att jobba mer effektivt med unga kriminella och de som är i riskzonen för ett kriminellt liv.

Mötesplatsernas lokaler ska eventuellt kunna användas för den nya verksamheten, men det är inte klart.

Den 31 januari 2019 ska de olika nämnerna återkomma med mer konkreta förslag om hur det nya uppdraget ska lösas.