Får stöd. Amanias Abraha, Siduri Poli och Victoria Escobar driver innovationshubben Changers Hub sedan 2015. Foto: Linda Gren (arkivbild)

Albys ungdomar får stöd av privata pengar

Nya ungdomsaktiviteter i Alby centrum. Fler unga som får stöd att utveckla sina idéer. Det blir följden av att den privata stiftelsen Mitt Alby nu går in och stödjer föreningarna Changers Hub och Alby Ungdomsråd. – Vi är glada att näringslivet tar på sig den här rollen. Det behövs, säger Amanias Abraha på Changers Hub.

  • Publicerad 12:28, 25 mar 2019

Det privata bostadsbolaget Mitt Alby, som köpte Albybergets 1 300 lägenheter 2013 och sedan sålde alltihop vidare till ett annat bolag förra året, fortsätter att ha ett finger med i spelet om Albys framtid.

I samband med försäljningen förra året skapade ägaren Mikael Ahlström en stiftelse tillsammans med den nya ägarn Hembla, för att ”långsiktigt stödja lokala entreprenörer, organisationer och ambitiösa personer att bidra till en positiv utveckling i Botkyrka och Alby.”

Nu i veckan har den första summan pengar delats ut. 200 000 kronor går till föreningen Changers Hub som coachar och inspirerar unga att våga satsa på sina idéer.

De får miljonstöd för att få unga till jobb och studier

50 000 kronor går till Albys Ungdomsråd, eller Albyrådet, som presenterat en idé om att skapa mer liv i Alby centrum.

– Albyrådet är grymma, de är framtiden. Nu kommer de att kunna ordna aktiviteter i Alby centrum under sommaren och låta barn och unga testa olika sporter, säger Amanias Abraha, verksamhetschef på Changers Hub som varit med och coachat ungdomsrådet.

Massor av aktiviteter

Muhammet Tozak, ordförande i Albyrådet, berättar att det blir fotboll, basket, schack, bågskytte och badminton varje fredag under maj och juni, med en stor basket- och fotbollsturnering på torget som avslutning.

– För oss som ungdomsråd har det varit mycket svårare än för andra att hitta finansiering. Det känns jättebra att det finns organisationer som vill satsa på det här, säger han.

Mikael Ahlström, tidigare ägare till Albyberget och styrelseledamot i stiftelsen, kommenterar i ett pressmeddelande:

– Vi tror det är viktigt att unga har tillgång till en givande fritid. Genom att stötta Changers Hub och Albys ungdomsråd vill vi bidra till fler öppna mötesplatser för unga att träffas, inspireras och tillsammans vara med och utveckla sitt område.

”En utmaning”

Changers Hub, som har verksamhet i Alby och vid Stureplan, ser stödet som en möjlighet att utveckla sin verksamhet på fler ställen i Botkyrka.

– Det är en utmaning att få in mer resurser för vårt arbete, det är viktigt att näringslivet är med och tar ansvar för områdets utveckling. Mitt Alby har tidigare stött oss genom att finansiera vårt kök. Nu ser vi att de vill engagera sig långsiktigt och det är väldigt positivt, säger Amanias Abraha.

Han tillägger att han, precis som många andra unga i Alby, kämpade mot privatiseringen av bostäderna 2013.

– Det var tråkigt att man gick vidare med försäljningen. Men nu har det skett och nu måste vi se hur vi kan använda situationen till vår fördel, för att skapa de effekterna som vi vill se i vårt område, säger Amanias Abraha.

Stiftelsen Mitt Alby

Stiftelsen Mitt Alby registrerades 2018 av Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB (riskkapitalisten Mikael Ahlströms holdingbolag) och Hembla (tidigare D.Carnegie & Co) med målet att stötta projekt, företag, stiftelser och personer som vill bidra till en positiv utveckling i Botkyrka i allmänhet och i Alby i synnerhet.

I år delar stiftelsen ut 250 000 kronor. Under våren kommer det finnas möjligheter för andra organisationer i Alby och Botkyrka att söka pengar från stiftelsen. Information kommer på Hemblas websida.