Tryggare. Majvi Andersson (S), Emelie Roxby Schüsseleder (V) och Lovisa Karlsson Kjellin (MP) sitter i Älvsjös stadsdelsnämnd och tror att det behövs en rad åtgärder för att göra Älvsjö tryggare. Foto: ERIK SIMANDER

Åldersgräns på ungdomsgården och belysning ska göra Älvsjö tryggare

Tryggare Lerkrogspark, fler fältare och åldersgräns på ungdomsgården. Nu presenterar stadsdelen sin plan för ett tryggare Älvsjö.

  • Publicerad 10:19, 7 sep 2016

Otryggheten i Älvsjö har eskalerat och på bara tre veckor har två skjutningar inträffat på öppen gata. Så sent som i söndags skottskadades en man allvarligt i närheten av Solberga hagväg efter att ha blivit skjuten i benet, och nu ska stadsdelen ta tag i Älvsjös trygghetsproblem.

De största trygghetsproblemen finns i området utanför vårdcentralen och vid Lerkrogsparken. Ett första steg är att göra parken tryggare.

– Vi ska försvåra för bilar att ta sig in i området, förbättra sikten och belysningen och ta bort lite träd och buskar, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Älvsjö.

Men Lerkrogsparken är inte den enda delen av Älvsjö som behöver bli tryggare. Nyligen gjorde representanter från stadsdelen en trygghetsvandring med polisen i området. Målet var att hitta platser som är otrygga och kan försvåra polisens arbete, och eliminera dem.

– Det kan vara dålig belysning eller buskar man kan sälja narkotika bakom. Den faktiska miljön kommer att bli bättre i området under hösten, säger Per Kjellander.

Åldersgräns på ungdomsgården

Ett annat problem har varit området utanför ungdomsgården med gäng av unga män som skapar otrygghet. För att komma åt problemet har man nu infört en åldersgräns på 18 år för att få komma in på ungdomsgården. Tidigare fanns ingen övre åldersgräns alls.

– Det blev en lite för stor åldersmix. Det är inte jättebra att 15-16-åringar umgås med 28-åringar på kvällarna. Sen söker vi på lång sikt efter en annan lokal för Ungdomens hus. Vi tycker inte att centrumläget är optimalt för den här verksamheten, säger han.

Ytterligare en åtgärd som planeras under hösten är att utöka antalet fältassistenter och just nu är rekryteringen av en tredje fältare i full gång.

– Genom att de blir fler kan vi också göra mer insatser, vara ute på skolorna mer och även vara ute mer på kvällarna.

Ska få utvecklingsplan

En mer långsiktig åtgärd är den utvecklingsplan som just nu håller på att tas fram för Älvsjö.

I våras hölls en medborgardialog där ett 50-tal Älvsjöbor kom för att ge sin syn på situationen i området. Dialogen var en del i arbetet med den nya planen för att utveckla området och i slutet på september ska planen som har fokus på Solberga upp i nämnden.

– Varje stadsdel ska ta fram en egen lokal utvecklingsplan och där har vi valt det här området för det är där vi ser mest problem. Men det här är inget som löser problemet med narkotikaförsäljning varken imorgon eller om en månad, det är en del i det långsiktiga arbetet, säger Per Kjellander.

Skyller på gamla majoriteten

Majvi Andersson (S) är ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd och hon skyller oroligheterna utanför vårdcentralen på den gamla majoriteten.

– Älvsjö i stort är tryggt men så finns det ett problemområde där problemen ökat de senaste åren. Vi hade en familjecentral och ett nätverkshus här som jobbade med bland annat integration, men allt detta la den gamla majoriteten ner. När man la Ungdomens hus i ett bostadsområde kunde man tänkt på att det kunde bli störningar. Vi sa att det inte skulle gå, säger Majvi Andersson.

För att komma tillrätta med problemen krävs insatser på flera olika nivåer, menar Emelie Roxby Schüsseleder (V), ledamot i Älvsjö stadsdelsnämnd.

– Det är ett komplicerat problem som man måste angripa på flera sätt. Vi har satsat på fler fältassistenter och på medborgardialog. Vi har stort fokus på det här och jobbar intensivt med det. Vi jobbar brett, förebyggande och långsiktigt, säger hon.

Om några år är förhoppningen ett tryggare Älvsjö.

– Då hoppas vi att det blivit bättre och att Älvsjö ses som den trygga plats som det statistiskt sett är. Jag har bott här sedan 1964 och älskat det från första stund.