På tur. Attundagården och kommunen har köpt in två ellådcyklar som ska få de boende att upptäcka Täby. På bildem: Lilly Bergström och Björn Wallin som åker med Tania Cepo och Alma Aidinovic . Foto: Mikael Andersson

Äldre i kommunen njuter av ellådcyklar

Med två specialbyggda ellådcyklar kan de äldre på kommunens boenden komma ut och upptäcka Täby.

  • Publicerad 11:44, 28 aug 2020

Björn Wallin tycker att det är en bra idé med ellådcycklar. Här åker han tillsammans med Alma Aidinovic, vårdare. Foto: Mikael Andersson

Äldre som är boende på Attundagården har i sommar fått vinden i håret. I sommar har kommunen investerat i specialbyggda ellådcyklar som gör det möjligt för äldre som inte har samma rörelseförmåga att komma ut i kommunen.

Tanken med cyklarna är att de boende ska få miljöombyte, frisk luft och att få återse delar av Täby. En av de boende som testat cyklarna är Björn Wallin, 85, uppvuxen i Enskede men Täbybo sedan många år. Han berättar att han cyklade mycket som ung.

– Det var nästan det enda fortskaffningsmedel som man använde sig av förr i tiden, säger han.

Ska minska oro

Planeringen började redan i höstas men i juli kom cyklarna till Täby kommun.

– Vi har varit lite överallt, Täby kyrka, Rönningsjön och Viggbyholms båtklubb. Det sista var för att en man ville kolla på båtar då han tidigare i livet ägt en. De kan själva önska vad de vill se, flera är från Täby och minns platserna, säger Mikael Kvist.

Alla som bor på Attundagården har en demenssjukdom och förhoppningen är att cyklarna ska öka aktiviteten, minska oron och väcka minnen, i alla fall under en kort stund.

– De reagerar, på vinden och dofter. Deras glädje är det viktigaste, de blir lugnare av det, säger Tania Cepoi, aktivitetssamordnare.

Åka med anhöriga

Inspiration till cyklarna fick Attundagården från Danmark samt den ideella verksamheten "Cykling utan ålder" i Uppsala där de innan inköpet av cyklar var på studiebesök.

Attundagården har anställt en extra resurs som tillsammans med ordinarie personal kör de boende med cykeln. Den ena cykeln är anpassad för rullstol och den andra har en soffa där två kan sitta.

I framtiden vill boendet att de äldre även ska kunna åka ut med sina anhöriga.

– Med tanke på den rådande pandemin har det passat väldigt bra, då vi inte kan ha våra större utflykter, säger Mikael Kvist.

Björn Wallin gillar idén, säger han.

– Det är inte så vanligt det här. Det är andra gången jag är med, och det är med livet som insats, säger han skämtsamt.

Till hösten kommer ytterligare två cyklar. Tanken är att de ska fördelas mellan de olika boendena.

Vind i håret. Björn Wallin får en cykeltur av vårdare Alma Aidinovic från Attundagården. Foto: Mikael Andersson