Vård över telefon. Många läkarundersökningar görs på distans under coronakrisen. Foto: Mostphotos

Äldre på boenden dör utan att få träffa läkare

En granskning av tidningen Dagens ETC visar att coronasjuka på flera äldreboenden i Stockholmsregionen aldrig får läkarbesök på plats. Ett tiotal patienter ska ha dött utan att ha fått träffa läkare.

  • Publicerad 13:46, 13 maj 2020

En anonym vårdare på ett boende i Botkyrka berättar för Dagens ETC att trots att nästan hälften av de boende har dött under de senaste veckorna så har ingen läkare varit på besök. I granskningen har tidningen stött på ett tiotal fall där boende dött i corona utan att ha fått träffa läkare, varav en var en 72-årig man på ett boende i norra Botkyrka.

På grund av coronaviruset har läkarbedömningar i större utsträckning gjorts över telefon i samarbete med personal på plats. Det är också Socialstyrelsens rekommendationer att läkarbesök ska undvikas på äldreboenden om det är möjligt att i stället göra det på distans.

Men Frida Nobel, medicinskt sakkunnig i geriatrik på Socialstyrelsen, säger till Dagens ETC att det inte ska tolkas som att platsbesök helt kan uteslutas:

– Det är absolut inte så att man ska ta det här som underlag för att säga ”då ska vi till varje pris undvika besök och ingen får göra det”.

Vd:n: Bästa möjliga vård kan ges på distans

Dagens ETC har pratat med personal och anhöriga på flera äldreboenden i Stockholmsregionen, bland annat i Farsta och Kista, som vittnar om att läkarbesök i praktiken har upphört under coronakrisen.

Enligt en runtringning som Dagens ETC har gjort har sex av tio kommunala äldreboenden och korttidsboenden i Huddinge kommun endast haft telefonkontakt med läkare under de senaste veckorna.

Familjeläkarna är ett av de vårdbolag som ansvarar för läkarundersökningar som pekas ut i granskningen. Företagets vd Stefan Amér säger till Dagens ETC att de följer alla riktlinjer och nekar inte till att ett tiotal av deras boende kan ha dött utan ett fysiskt läkarbesök.

– Det kan säkert stämma utan att veta i detalj och tyvärr är det så att vi varken har bot eller behandling av covid-19. Däremot är det aldrig så att vi inte ger varje covid-19-patient den bästa möjliga vården som vi känner till nu. Och den kan läkaren ordinera utan att se patienten.