Ansiktslyft. Rågsved fritidsgård kommer att renoveras under sommaren. Foto: Sacharias Källdén

Äldre tonåringar portas från Rågsveds fritidsgård

När Rågsveds fritidsgård öppnar igen kommer det bara vara öppet för yngre tonåringar och ett nytt så kallat gårdskort införs för att få komma in i lokalerna.

  • Publicerad 16:28, 19 maj 2020

Rågsveds fritidsgård öppnar igen, som vi berättat tidigare, den 1 juni. Till en början utomhus, i samband med att staden drar igång sitt sommartorg i centrum, med olika aktiviteter. Först i höst kommer verksamheten flytta tillbaka in i fritidsgårdslokalerna.

Men ”nya” Rågsveds fritidsgård kommer bara vara öppen för högstadieelever i åldern 13-15 år, övriga ungdomar upp till 17 år hänvisas till fritidsgårdarna i Hagsätra eller Högdalen.

Varför stänger ni ute de äldre tonåringarna?

– Det vi gör är att rikta aktiviteter och öppettider till en yngre åldersgrupp, så att 12-13-åringar inte behöver vara på gården samtidigt som 17-18-åringar, med risk för att det känns otryggt, säger Jenny Bertvall, enhetschef för förebyggande arbete barn och unga i Enskede-Årsta-Vantör.

– Många av de äldre väljer redan idag att vara på gården i Hagsätra och det fungerar bra, tillägger hon.

Den här modellen, att dela upp tonåringarna i olika åldersgrupper, kommer att testas i någon form på alla fritidsgårdar i stadsdelen, enligt Jenny Bertvall, och det används redan i bland annat Rinkeby-Kista och Skärholmen, tillägger hon.

– Vi börjar testa det här i Rågsved eftersom det har varit en situation där som inte varit bra, och nu öppnar vi igen.

Inför gårdskort

Gårdsbesökarna ska också hädanefter kunna uppvisa ett så kallat gårdskort som stadsdelen kommer att skapa, för att få komma in på fritidsgården. Där står kontaktuppgifter till vårdnadshavare och namn och telefonnummer till tonåringen själv.  

– På så vis minskar vi anonymiteten och får en tätare och bättre kontakt med föräldrarna, för vår skull och för deras skull, så att de känner sig tryggare, säger Jenny Bertvall.

Rågsveds fritidsgård har varit stängd sedan november förra året på grund av stök då unga vuxna, som blivit för gamla för att vistas på fritidsgården, tagit sig in i lokalerna och vägrat lämna.

Fritidsgårdens lokaler kommer att fräschas upp och byggas om en del inför öppnandet i augusti, då även öppna förskolan flyttar in. Verksamheten kommer att vara öppen utomhus på lördagar och söndagar juni-augusti, då även för de äldre tonåringarna.

Rågsveds fritidsgård öppnar utomhus i sommar

Rågsveds fritidsgård. Foto: Sacharias Källdén