Äldreboende där alla kan känna sig hemma

På det unika boendet Persikan är allt anpassat efter äldre iranier. Tanken är att alla som bor här ska kunna känna sig som hemma.

  • Publicerad 16:48, 2 maj 2018

Först etablerades Persikan i Tensta där de huserade i några innan flyttlasset gick till Akalla i november 2016. Här anpassas allt efter de boende för att de ska känna sig som hemma, precis som om de vore i Iran. Personalen talar språket, det firas både svenska och persiska högtider, det görs inköpsresor till Iran för att införskaffa inredning till boendet och så serveras persisk mat.

– Vi köper nästan 80 kilo frukt per vecka, säger verksamhetschefen Salar Amjadi.

När vi går runt i lokalerna möts vi av många glada ansikten som vill bli fotograferade. Det märks att de boende trivs. 85-årige Asghar Esteka har bott på Persikan i 14 månader.

– Jag trivs mycket bra här! Allt är bra här, personalen är bra, Salar är bra, säger Asghar Esteka.

Enligt Salar Amjadi finns det inom iransk kultur en viss tveksamhet bland familjer att låta sina äldre släktingar flytta in på äldreboenden. Men för Persikan, som är ensamma om ett äldreboende med den här inriktningen, har efterfrågan från anhöriga till både demenssjuka och icke-demenssjuka varit stor.

– Tack vare vår inriktning har folk börjat ställa sig i kö. Folk från hela Sverige ringer hit, säger Salar Amajadi.

Speciellt viktigt är Persikan för demenssjuka som tappat det svenska språket och bara kan prata persiska eller något annat språk som finns i Iran. En hemmiljö med ett igenkännbart språk, mat och kultur är något som kan skapa en bättre trivsel för demenssjuka.

– Folk som har bott på andra äldreboenden kan ha varit aggressiva för att de inte kunnat göra sig förstådda. När de kommer hit blir de lugnare, säger Salar Amjadi.

Trots Persikans inriktning får även de som inte har persisk bakgrund bo här. En svenskfödd man som bor här får också sina önskemål uppfyllda.

– Vi lagar köttbullar när han vill ha det, säger Salar Amjadi.

Har ni några andra boenden inriktade mot specifika nationaliteter eller kulturer?

– Vi har ett spansktalande boende i Midsommarkransen och en våning för arabisktalande i Tensta, säger Elisabet Keussen, vd på Kavat vård som driver Persikan.

MER Persikan

Funnits i Akalla sedan november 2016.

Boendet har plats för 54 äldre, varav 18 icke-demenssjuka personer.

Persikan drivs av Kavat vård AB.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt