Öppnar. Söderströmsgården har plats för nyanlända. Foto: Jonas Månsson

Äldreboende ger plats för flyktingar

Ekerö kommun behöver boplats för nyanlända. Då blir Söderströmsgården tillfällig lösning. – Det är positivt på många sätt, säger Anders Anagrius, integrationschef.

  • Publicerad 15:57, 20 nov 2017

Man får boende i en social miljö som är relativt centralt belägen.

Behovet av bostäder till nyanlända flyktingar har varit stort i Ekerö kommun. Nu kan en lösning vara nära. I alla fall tillfälligt och riktat till kvinnor.

Nyöppnade Söderströmsgården i Stenhamra har nämligen plats över.

– Den är byggd för att kunna ta emot fler som har behov av äldreboende, än vi har för närvarande. Det finns platser i två korridorer som inte utnyttjas utan är avsedda för framtiden. I det läget när vi har stor brist på bostäder för våra nyanlända upplåter vi några stycken av rummen till nyanlända under en begränsad tid, säger Anders Anagrius, kommunens integrationschef.

Lösningen gäller till dess att någon äldre är i behov av platsen. I nuläget handlar det om fyra rum.

– Det är ensamstående kvinnor som kommer att flytta in. Det ska ske ganska omgående, den här eller nästa vecka, säger Anders Anagrius.

Beslutet är taget av kommunens tjänstemän och politikerna och personalen ska vara informerade.

– När vi visste att det skulle kunna fungera och vi såg att det skulle kunna gå att ha det avskilt och inte bli störningar så tyckte vi att det här var en bra idé, säger han.

Några reaktioner har nått kommunen och de har varit positiva enligt Anders Anagrius.

– Först undrade de hur det skulle fungera, men de propåer som jag har hört är att det kommer att fungera bra. Sedan vet jag inte om det står för alla, säger han.

Även om några kvinnor ges plats finns fortfarande lediga rum på Söderströmsgården. Anders Anagrius ser flera fördelar med lösningen.

– Man får boende i en social miljö som är relativt centralt belägen. Det finns möjligheter för både de kvinnor som flyttar in att ta kontakt med de äldre och tvärtom. Det här känns väldigt positivt, säger han.

De som flyttar in är vuxna, men inte pensionärer. Kvinnorna kommer inte att belasta några resurser från äldreboendet.

– Det är en tom enhet och i egna lägenheter. De kommer inte på något sätt använda gemensamhetsutrymmen. Mat och tvätt sköter de själva. Varje lägenhet har tvättmaskin och spis. Kvinnorna får möblera själva. Vi är inte mer inblandade än att vi erbjuder rum, säger Åsa Fasth, produktionschef äldreomsorg och omsorg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter