Nytt. En tidig visionsbild på hur det nya Bergholmsstråket kan komma att se ut. Foto: White arkitekter

Äldreboende kan försenas med flera år

När Bagarmossen byggs samman med Skarpnäck ska bland annat ett äldreboende med 72 lägenheter snickras ihop. Nu flaggar stadsdelen för att bygget kan försenas med flera år.

  • Publicerad 14:14, 5 mar 2020

Projektet Bergholmsbacken var ute på samråd i höstas och en detaljplan är tänkt att antas i slutet på 2020. Om allt går som planerat resulterar det i en ny grundskola, två förskolor och totalt 620 bostäder, i området intill Rusthållarvägen där den nedlagda Bergholmsskolan i dag ligger.

Av bostäderna kommer 72 att vara vikta för äldre med stort vårdbehov. Stadens fastighetsbolag Micasa står bakom det fem våningar höga bygget som ska byggas där Bergholms bollplan i dag ligger.

Räknar med försening

Enligt stadsdelsförvaltningen kan boendet "med en optimistisk tidplan" vara färdigställt 2027. Samtidigt konstaterar förvaltningen att "det kan dock bli aktuellt att räkna med en försening på 1–2 år".

Orsaken till den eventuella förseningen är att utbyggnaden av infrastruktur bedöms som komplicerad. Dessutom ska samordningen mellan många byggherrar klaffa.

En annan olägenhet ser däremot ut att vara löst. Avlägsnandet av den gamla skolan på platsen har dragit ut på tiden då det krävts ett särskilt tillstånd för rivning av byggnader med skyddsrum. Under tiden har skolan utsatts för olaga intrång och försök till bränder.

Skolan rivs

Nu har fastighetsägaren Sisab fått godkänt att genomföra rivningen, vilket tidningen Mitti var först med att skriva om. Planen är att entreprenören ska sätta klorna i rivningskåken i april eller maj.

– Upphandlingsperioden av rivningsentreprenaden är avslutad och nu pågår arbetet med att utvärdera de anbud vi fått in, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Bergholmsskolan. Den gamla skolbyggnaden har utsatts för skadegörelse. Foto: Alexander Kuronen