Woke. Ulla Lindström fattar inte varför man skulle göra skillnad på folk på grund av vilka de älskar. Foto: Claudio Britos

Äldreboendet där gay är okej

På äldreboendet Tallgården firar man pride. Boendet i Stuvsta är ett av endast tio hbtq-certifierade äldreboenden i landet.

  • Publicerad 15:14, 22 feb 2019

När Ulla Lindström på 50-talet flyttade från den lilla byn i Finland till Stockholm och Sverige hade hon aldrig hört talas om män som älskade män. Till den punkten fanns inte homosexualitet i hennes värld.

– Jag tyckte det var märkligt första gången jag hörde om männen, berättar hon.

Då var homosexualitet fortfarande klassat som en psykisk sjukdom inom den officiella sjukvården och hade relativt nyligen avkriminaliserats.

Sedan dess har samhället och Ulla genomgått en resa. Nyligen sågs hon vifta med en regnbågsflagga i ett reportage i RFSU:s tidning Ottar.

”Varför skilja på dem?”

Hennes äldreboende Tallgården i Stuvsta figurerade i reportaget eftersom det är en av bara tio verksamheter inom landets äldrevård som har genomgått RFSL:s hbtq-certifiering.

– Jag tycker att det är bra att man accepterar alla människor. De är människor de också. Man kan inte hjälpa att man inte är likadan som alla andra. Man kan vara olika också, säger Ulla.

– Men nu är jag ju van, jag hade ju grannpojkarna som bodde ihop – jätteordentliga och fina. De pussades och kramades och jag tyckte det var fullt naturligt, de tyckte ju om varandra. Varför ska man skilja på dem för?

Personalens öppenhet viktig

I matsalen står en prideflagga på bordet och på väggarna – får vi veta – hänger inte bara tavlor som föreställer män och kvinnor som håller hand. Det är de synliga konsekvenserna av den RFSL-utbildning som äldreboendets personal har gått. Men den största delen syns inte.

Kent Oksman, Tallgården.

Foto: Claudio Britos

– Mycket sitter i språket som vi använder gentemot de boende, oavsett om de har bott här länge eller är nya. Till exempel frågar vi inte vad din make eller maka heter utan vi frågar om partner eller livskamrat, förklarar Kent Oksman, som har varit pådrivande i arbetet.

Enligt en intervjustudie som doktoranden i socialt arbete, Jenny Löf, har gjort är äldre hbtq-personer rädda för att behöva dölja sidor av sig själva i kontakt med vården. Det är där personalens öppenhet kan göra skillnad. Genom att inte utgå från att de boende är heterosexuella skapar de en miljö där det ska kännas tryggt att vara öppen med sin identitet.

– När vi startade den här hbtq-certifieringen på Tallgården så hade vi våra farhågor. Tänk om någon tycker att det är jättedåligt, vad gör vi då? Men det var våra fördomar, för det har bara tagits emot jättepositivt, inte minsta negativa kommentar, säger Ellinor Isacsson, enhetschef på Tallgården.

Firade prideveckan

Ett av Ullas finaste minnen från förra året var när avdelningen klädde upp sig för att fira prideveckan.

– Kent var utklädd till en dam, han var klädd i en svart fin klänning ... börjar hon berätta innan Ellinor Isacsson sticker in:

– Han var inte utklädd till dam, han var en kille med en klänning.

– Inte utklädd, förlåt!

RFSL och hbtq

RFSL är en ideell organisation som arbetar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Hbtq står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.