Ana Fonseca, boende på ålderdomshemmet Attundagården i Täby, ger sälen en puss. Då blundar den och blir lugn. Foto: Mikael Andersson

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.

  • Publicerad 15:58, 22 mar 2019

I det nedsläckta rummet sitter fyra damer runt ett vitt bord. Alla är de boende på demensboendet Attundagården, vid Biblioteksgången i Täby.

Under de senaste månaderna har modern välfärdsteknik flyttat in i lokalerna.

På det annars vita bordet flyger nu en badboll omkring. Inte en riktig utan en projektion från en projektor som hänger i taket. En lek har skapats och de fyra damerna "kastar" bollen mellan varandra.

– Den är min, den är min, säger Maire Roman och trycker med pekfingret på bollen och den far iväg.

Tovertafel, som den kallas, används för att aktivera de boende samt få till sociala möten mellan dem och personalen. Den är ett av alla verktyg som Attundagården har skaffat.

– Det ska vara roligt och ett av de viktigaste målen är att de boende ska få ökad livskvalitet. Sjukdomen är obotlig, men vi vill att man ska behålla de funktioner man har kvar så länge det är möjligt, säger Mikael Kvist, resultatenhetschef på Attundagården.

Tania Cepoi, aktivitetssamordnare, och Vera Årnby håller händerna på virtuella blommor på bordet. Oavsett ens fysiska rörlighet kan man med handen göra dem större, eller mindre. Foto: Mikael Andersson

Ana Fonseca och Maire Roman, boende på demensavdelningen, gosar med de två sälarna som Attundagården har köpt in. Foto: Mikael Andersson

Sälen mest uppskattad

Den mest uppskattade tekniken hos de boende är dock i form av ett djur. Den japanska robotsälen, med stora bruna ögon och vit päls. Den ser till sitt yttre ut som ett helt vanligt gosedjur men inuti sitter fem olika sensorer som bland annat känner när du pratar, klappar eller håller i den. Den kan reagera på ett visst namn och på en viss röst.

– Om du som håller i den är arg och stressad så blir även den arg och stressad och om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud. På det sättet kan sälen hjälpa personer att slappna av, säger han och fortsätter:

– Om man har en motorisk oro till exempel, att man har svårt att komma till ro och sitta ned, så kan man med hjälp av sälen sitta kvar i sin stol och komma ner i varv, säger Mikael Kvist.

Ana Fonseca får den vita sälen i knät, den är tung men hon håller i. När sälen har lagt sig bekvämt klappar hon försiktigt på huvudet och sjunger en visa på portugisiska.

– Den har så fina ögon, jag ska kittla dig, säger hon och ler.

Att det just är en säl är på grund av att det är ett djur som de äldre inte haft kontakt med innan, vilket kan göra att det blir mer verklighetstroget – än att man jämför med känslan av till exempel verklig katt.

Har gett resultat

Förutom sälen finns en cykel där man via en skärm kan få upp en bild av en väg där man bott tidigare. Boendet har även en gungstol som spelar musik och vaggar de äldre till vila. Minst två gånger i veckan får de som vill använda sig av de olika tekniska hjälpmedlen. Något som redan gett resultat, menar aktivitetssamordnaren Tania Cepoi.

– Flera reagerar väldigt bra på det, de blir lugna och släpper stressen som de kan känna på kvällarna. För vissa blir det en lek medan andra ser sälen som ett husdjur, säger hon.

Attundagården är det första kommunala boendet som börjar med välfärdsteknik i Täby, och nu hoppas personalen på att fler vill ta till sig deras arbetssätt.

– Tanken är att vi ska vara ett boende som kan inspirera och bjuda in andra boenden till studiebesök för att visa att "så här kan man jobba" och sprida ringar på vattnet, säger Mikael Kvist, och fortsätter:

– En annan del i detta är även att vara en attraktiv arbetsgivare. Det händer i hela samhället att tekniken utvecklas och vi måste också ta del av den teknik som finns.

Kompis. Äldreboendet Attundagården i Täby har börjat använda sig av bland annat robotsälar som sällskap på sin demensavdelning för att öka livskvaliteten. Foto: Mikael Andersson

Lugn. Tania Cepoi, aktivitetssamordnare kommer med robotsälen, som är en stor favorit hos Maire Roman. Foto: Mikael Andersson

Staffan vill hålla Kårsta levande

Nyheter Planerar att öppna en lanthandel – för sammanhållningen Staffan Hassius har bott i Kårsta i över 50 år. Här har han under många år hjälpt till att hålla liv i sin hembygd och han har ett finger med i spelet i mycket som händer i området. Nu tar han sig an...måndag 24/6 11:51

Maskerade rånare bröt sig in i bostad i Täby

Nyheter Ingen gripen Sent i går kväll bröt sig två maskerade män in i ett hus i Täby Kyrkby. Männen krävde att få pengar.måndag 24/6 9:09
Stockholm Direkt