Åldringar i Enköping lurades av bedragare

Åldringar i Enköping har ringts upp av någon som påstått sig komma från banken. Sedan har bedragare ringt på hemma hos offren och övertalat dem att lämna ifrån sig både bankkort och koder. Nu har två män dömts för en större härva av åldringsbrott.

  • Publicerad 13:55, 13 aug 2019

Under våren har flera äldre personer i Mellansverige drabbats av fräcka kontokortsstölder. Två män från Sala, 29 år respektive 22 år, har nu dömts för några av fallen.

Den 29-åringe mannen döms för 13 fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri samt därutöver för bland annat doping- och narkotikabrott. Straffet blir två år och tre månaders fängelse.

Den 23-åringe mannen fälls för fyra fall av bedrägeri och döms för det till skyddstillsyn.

Brottsoffren har i de flesta fall berättat att de blivit uppringda av en man som sagt sig ringa från bankens säkerhetsavdelning. Mannen ska ha påstått att obehöriga på något sätt fått tillgång till den uppringdes kort- eller kontouppgifter, att bankkorten spärrats och att banken skulle hjälpa till att lösa situationen. Sedan ska det ha ringt på dörren hos offret och där ska det ha stått en eller ett par personer som också sa sig komma från banken. De flesta av offren övertalades därefter att överlämna sina bankkort med koder till personen i fråga. Sedan har det tagits ut pengar från korten i bankomater.

Fem av de åldringar som utsatts för bedrägerier finns i Enköping. Tingsrätten bedömer att samtliga av dessa har utsatts för bedrägeri eller försök till bedrägeri. Däremot är det bara ett av brottsoffren i Enköping, en äldre kvinna, som får ett skadestånd.

När det gäller den sistnämnda kvinnan anses det bevisat att 28-åringen är den skyldige genom att hans mobiltelefon funnits både vid kvinnans bostad och vid bankomaten där pengar tagits ut. Han döms därför att betala ett skadestånd på 17 300 kronor till kvinnan.

Vad det gäller övriga drabbade i Enköping anses det inte gå att bevisa att det är 28-åringen som är den skyldige, vilket gör att offren inte får något skadestånd. En av dessa, en kvinna, vägrade att lämna ifrån sig vare sig kort eller kod till bedragarna.

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46