Taggad. Alexander Westford ser fram emot sin resa. Foto: Privat/Mostphotos

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.

  • Publicerad 11:39, 21 maj 2019

För ett tag sedan fick Alexander Westford beskedet på posten: han ska åka till Washington DC på The Global Young Leaders Conference nu i sommar.

– Jag var jättechockad och trodde att de hade skickat fel, jag hade inte hört talas om det här tidigare. Det är superkul, jag är jättetacksam, säger Alexander.

Hans lärare på Viktor Rydbergs gymnasium hade nominerat honom.

– Dagarna på konferensen består av diskussioner mellan oss och professorer, samt seminarier. Det coola är att vi gör allt det här för att lära oss vad vi kan göra för att hjälpa andra. Och för att senare kunna förmedla det till andra i vår omgivning så att vi kan påverka världen så positivt som möjligt, säger Alexander.

En av dagarna får deltagarna prata med FN:s generalsekreterare António Guterres. Alexanders dröm är att få prata miljö med honom.

– Hur vi som elever kan arbeta för vår planet. När det gäller miljö tycker vissa att man ska satsa på forskning, andra tror på att ändra sin livsstil själv.

Varför tror du att du blev utvald av din lärare?

– Jag tror att jag visar ganska stor motivation för skolan. Jag älskar att lära mig saker och gillar verkligen min skola. Jag jobbar mycket på lektionerna, säger Alexander.

Hur kommer det sig att du älskar att lära dig saker?

– Det är inbyggt i mig ända sen jag var liten, jag har alltid gillat att förstå hur saker fungerar. Jag gillar att kunna mycket och prata med andra som kan mycket.

Och till sist: vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag har alltid älskat att förstå andra människor, så mitt mål i nuläget är att plugga psykologi.

Vad är konferensen?

Global Young Leadership Conference arrangeras på olika ställen i världen.

Det är ett företag som står bakom, och det kostar pengar att gå.

Den som är intresserad kan be sin lärare nominera, alternativt söka själv,

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt