Skådespelaren och författaren Alexander Salzberger växte upp i Vällingby. På måndag pratar han om sin bok "Kicktorsken" i Vällingby. Foto: Mikael Andersson

Alexander Salzberger skriver om uppväxten i Vällingby

På måndag nästa vecka kommer författaren och skådespelaren Alexander Salzberger till Vällingby för att prata om sin bok "Kicktorsken". En bok om familj, identitet och att växa upp i Vällingby.

  • Publicerad 11:52, 5 feb 2018

För 1,5 år sedan stod Alexander Salzberger på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Vällingby med monologen "Kicktorsken". Nu återvänder han med samma berättelse som tagit ny form i hans bok.

Alexander Salzberger om uppväxten i Vällingby: "Skulle vilja ha det ogjort idag"

– Boken handlar om en ung man heter Alexander som har tagit sig ifrån sin bakgrund till en ny miljö men känner att han bara har flytt. Den handlar om att göra upp med gamla grejer, men i grund och botten handlar den om familj, säger Alexander Salzberger.

Grundar sig på egna erfarenheter

Boken handlar också om identitet, vem man är och vem man inte är. Hur man uppfattar sig själv och hur omgivningen ser på en. Även om "Kicktorsken" innehåller fiktion menar Alexander att den grundar sig på hans erfarenheter från uppväxten i Vällingby.

– Det är nervöst att komma tillbaka till Vällingby för även om jag har bytt namn på karaktärerna så lever många verkliga personer där som är fragment av karaktärer. Men jag försöker alltid skildra folk med någon form av kärlek och jag står för det jag skriver, säger han.

Enligt Alexander skiljer sig boken från monologen på så sätt att den går djupare och är mörkare. Men det är också skillnad på att berätta en historia med olika verktyg, menar han.

– I en bok har du ingen kropp eller röst att betona språket med. Något som anses vara tragiskt i text kan med rätt betoning på scen framstå som komiskt. Därför är man mer utlämnad som författare eftersom läsaren går in med sin fantasi och tolkar orden.

"Kan bli spännande"

Nu på måndag kommer Alexander till Vällingby för att läsa ett stycke ur boken och prata om den.

– Det ska bli kul att träffa folk som vill läsa boken eller har läst den. Jag tänker att jag ska välja ett stycke som jag kan dramatisera på scen. Det kan bli spännande om jag får feeling, haha.

Bokmåndag i Vällingby

Var? Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

När? Måndag 12 februari klockan 18.

För? Alla. Gratis för alla under 26 år. Övriga 60 kronor.

Arrangeras av? Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, Föreningen Trappan och Vällingby bibliotek.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Två års fängelse för Helin Burkays död

Nyheter Tvåbarnsmamman kördes ihjäl på Järvafältet I april förra året kördes Helin Burkay ihjäl i närheten av Eggeby gård. Nu har föraren dömts till två års fängelse.onsdag 23/5 9:21

JUST NU Köer in mot Slussen efter olycka

Nyheter Flera bilar i krock vid Skurubron i Nacka – Trafikverket: "Mycket stor påverkan" En trafikolycka har inträffat mellan tre personbilar strax innan Skurubron i Nacka nu på onsdagsmorgonen. Trafikverket varnar för ”mycket stor påverkan” och enligt SL råder förseningar och...onsdag 23/5 8:08

Vi är Västerort