Problemlösare. ”Jag ser problem i samhället. Och då kan jag inte få tyst på min inre röst innan jag gjort något åt det.” Foto: Claudio Britos

Alexander vill ge ortens unga hopp

Även om Alexander Zadruzny föddes på den här sidan millennieskiftet har han hunnit med mycket. Från kaosig lågstadieunge till den som vill hjälpa andra att nå sina drömmar. Nu är han en av sex nominerade till Årets eldsjäl på Röda linjen.

  • Publicerad 12:24, 16 nov 2018

Idag läser Alexander Zadruzny på gymnasiets naturprogram. Målet: att bli läkare. Parallellt med det: tusen andra trådar.

Men det hade kunnat se helt annorlunda ut.

– På sexårs, låg- och halva mellanstadiet var jag kaos. Det var hemringningar. Ofta. Jag var inte lärarnas favoritelev, om man säger så.

Det var först när han fick läraren och mentorn Birgitta Högberg och idrottsläraren Ilias Agathangelidis på Bredängsskolan som saker och ting vände.

– De var de första lärarna som inte bara såg den där stökiga ungen. De såg Alexander. Och för det är jag dem evigt tacksam, plötsligt började jag känna mening med skolan igen, jag ville plugga och lära mig saker. De gav mig en tro på mig själv, på skolan och samhället – och det är den tron jag vill föra vidare till nästa generation.

Behövs. ”Det behövs fler människor som Alexander i våra områden”, säger kompisarna Amina och Nahom. Foto: Claudio Britos

I dag är Alexander Zadruzny engagerad i 127:s röster räknas, ordförande i Skärholmens ungdomsråd, samhällspoet och ledare i Löparakademin. Bland annat.

Han säger att han inte kan vila innan han kommit på en lösning på problem som han ser runt sig. När klyftan var stor mellan ensamkommande och andra Skärholmsungdomar fixade de gemensamma aktiviteter för dem. När Ortens bästa poet växte sig stort arrangerade han en egen tävling – Röda linjens bästa poet.

Stort evenemang mot gatuvåldet

Nu, när dödskjutningarna skördar allt fler offer, är han i full färd med att arrangera ett stort evenemang emot gatuvåldet.

– Grejen med Alexander är att han tidigt ser behov som unga i stadsdelen har och lyfter dem. Sen försvinner han i tre veckor. När han kommer tillbaka har han bokat Stadsteatern, fixat talare och artister. Han har styrt upp allt. Och gör det med sån ödmjukhet, säger Hani Parsi, projektledare för ungdomsrådet och tidigare vinnare av Röda linjens eldsjäl-priset.

Det går alltid att vila upp sig och återhämta sig. Men att vårt samhälle och våra områden går åt fel håll – det går inte att vänta på.

Kompisarna Nahom Tecle och Amina Mohamed, som jobbar med Alexander i ungdomsrådet och 127:s röster räknas, lyfter honom till skyarna när vi träffar dem tillsammans.

– Alex brinner verkligen för 127! Han har en hand i allt som händer här och han gör allt för att få fram allt vackert som finns här och få bort det negativa stigmat av att komma från orten. Det behövs fler som han, säger Nahom.

Alexander skrattar lite besvärat.

– Nej nej! Det som behövs är fler av dessa underbara människor! Det är de som får en att vilja göra en förändring!

Vill förändra bilden. "Det snackas om getton och laglöshet. Men våra områden är fulla av människor som vill göra sina områden till en bättre plats. Jag vet hur fantastisk hela röda linjen kan vara och det får mig att vilja motbevisa alla röster utifrån". Foto: Claudio Britos

Själv säger han att han drivs av att ge tillbaka till området som gett honom så mycket och ge andra chanser han själv aldrig fick. Det han vill: hjälpa områdets unga att se de möjligheter som faktiskt finns.

– Det finns en negativ bild av våra områden. Och den förblindar många unga här, de drar på sig offerkoftan och placerar sig själva i utanförskapet. Trots att det faktiskt finns så många möjligheter och chanser här, bara man vågar ge sig ut och upptäcka det.

Det blir en del sömnlösa nätter. Psykisk och fysisk trötthet. Men att se barnens glädje i Löparakademin eller den gnista unga får i ögonen när de för första gången får läsa upp sin poesi – det gör allt värt det, säger Alexander Zadruzny.

– Det går alltid att vila upp sig och återhämta sig. Men att vårt samhälle och våra områden går åt fel håll – det går inte att vänta på. För det kommer inte att återhämta sig.

Talare. Förra veckan var Alexander en av talarna på en manifestation till minne av Kristallnatten. Foto: Privat

Ur nomineringen:

Han har en oändlig drivkraft för att förbättra verkligheten för alla ungdomar ute i förorten. Han har stort socialt engagemang och är även ordförande för ungdoms-rådet i Skärholmen som ständigt försöker engagera ungdomar till att förverkliga sina passioner. Utöver detta skriver Alexander även poesi där han passionerat uttrycker sina känslor kring fördomar och gatuvåld, men även kärlek och har ställt upp i stora tävlingar som Ortens Bästa Poet.

Sandra Jorji

Röda linjens eldsjäl

Alexander är en av sex finalister som tävlar om att bli utnämnda till Årets eldsjäl på Röda linjen 2018. 

Alexander är den fjärde finalisten som presenteras. Först när alla har presenterats kommer du kunna rösta på den som du tycker förtjänar priset. Röstar gör du på mitt127.se från den 3 december.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Röda linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och SkärholmenDirekt, HuddingeDirekt och BotkyrkaDirekt.

Alla finalister vi presenterat hittar du här.