"Bisarrt men jättekul", säger Alexandra Tecle om att få 50 000 kronor ur kungens hand. Foto: Nathalie Malic/Stiftelsen Ungt Ledarskap

Alexandra vann kungens pris

Den 24 april ska Alexandra Tecle ta emot det kungliga stipendiet Kompassrosen. Hon är en av tre som tar emot utmärkelsen för ungt ledarskap.

  • Publicerad 15:29, 15 apr 2019

Alexandra Tecle har länge engagerat sig i Skärholmen, både som ledare och styrelseledamot i Stockholm Basket, på Jakobsbergs gård och i KFUM JKS. Hon har jobbat hårt för ungas möjlighet att påverka och ta plats i ledande positioner och roller.

– Det som driver mig är att unga och gamla ska ha samma förutsättningar, att alla ska ha lika mycket att säga till om. Jag vill dels hjälpa unga som målgrupp att våga uttrycka sig - men också ge dem plattformar att göra det på.

Men hon väntade sig inte att hon tack vare sitt arbete skulle bli utsedd till en av årets Kompassros-stipendiater.

– Jag blev förvånad över nomineringen förut. Det är ett så ärofyllt pris, som så många fantastiska ledare brukar nomineras till varje år. Och nu när jag fick veta att jag vann kändes det ännu mer bisarrt. Men jättekul, såklart!

Utvecklas i Skärholmen

Hon hoppas dels att det här stipendiet ska leda till ett större nätverk, med de tidigare Kompassrosvinnarna. Men utöver det vill hon fortsätta utveckla sitt redan pågående arbete i Skärholmen.

– Jag vill arbeta mer med idrotten, framförallt inom basketen, för det är där jag har min grund.

Men arbetet kommer fortsätta hållas inom Skärholmen, av en särskild anledning.

– Skärholmen är väldigt speciellt, eftersom myndigheter och samfund jobbar tillsammans och stöttar varandra. Det gör att området blir mer enat, säger Alexandra Tecle.

Vad hon ska göra med stipendiet på 50 000 kronor är ännu inte bestämt.

– Jag vet ju att det ska ha något med personlig utveckling och ledarskapsutveckling att göra. Men exakt vad det innebär vet jag inte än, det får jag ta efter ceremonin.

Kompassrosen

Stipendiet Kompassrosen delas varje år ut av Konungens Stiftelse Ungt ledarskap.

Varje år nomineras hundratals unga ledare för sitt engagemang och ledarskap, som ska vara baserat på "mod, omtanke och handlingskraft". Av dem väljs tio personer ut som kandidater för priset.

Tre till fem personer kan få priset – ett stipendium på 50 000 kronor som ska användas till personlig- och ledarskapsutveckling.

Den 24 april hålls en ceremoni på kungliga slottet där pristagarna får ta emot stipendiet av kungen.