Ali Alsuhail gillar sin minikiosk. Den är så liten att kök och toalett samsas i en minimal garderob precis bakom disken. Foto: Sacharias Källdén

Ali driver stans minsta kiosk

Med sina åtta kvadratmeter lär Essingekiosken på Lilla Essingen vara Stockholms minsta. Vi stack dit för att lära känna ägaren Ali Alsuhail – som inte har någon klaustrofobi.

  • Publicerad 16:39, 5 dec 2017

Det är en härlig känsla att vara sin egen chef.

"Jag känner mig inte alls instängd av att stå här på dagarna. Det är en väldigt vacker plats där jag inifrån kiosken kan se årstidernas skiftningar. Det första jag tänkte när jag köpte kiosken för tre år sedan var att man måste öppna upp mer och släppa in ljuset, så jag har byggt om en hel del. Jag har köpt små hyllor för varorna så att det inte ska känns trångt. Jag har ingen reklam eller sådant på fönstren heller och det gör att det inte känns så litet inifrån.

Sortimentet är anpassat efter utrymmet och kundernas önskemål. Jag säljer inte så mycket olika saker utan sådant som folk vill ha på morgonen innan de ska till bussen. SL-kort är en väldigt stor del, sen så har jag tobak, tuggummi, dricka och sådant. Standardbesöket här tar 30-40 sekunder och allt är anpassat efter att det ska gå snabbt och smidigt. Till exempel har jag den senaste kortläsaren som man bara behöver blippa kortet på för att spara tid. Men jag har lärt känna många på ön fast de flesta bara är inne kort. Till exempel känner jag författaren Stig Larsson som har med mig som en av personerna i sin nya bok "Folk på ön".

Minikiosken ligger vid Mariebergsbron på Lilla Essingen. Foto: Sacharias Källdén

"Att ha en egen verksamhet och ha en plats i samhället är fantastiskt. Det var mitt mål när jag kom hit som flykting från Irakkriget 2006. Så fort jag fick uppehållstillstånd bestämde jag mig för att lära mig språket och aldrig gå på socialbidrag. I Irak var jag musikpedagog och till en början jobbade jag som barnskötare i Sverige. Sen bestämde jag mig för att plugga till förskollärare men under studietiden fick jag familj. Då gick det inte att leva på CSN-bidrag utan jag tog beslutet att starta eget. Jag tog ett banklån och köpte kiosken. Det är en härlig känsla att vara sin egen chef."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Publiken har svikit – nu stänger Aquaria

Nyheter Följ med till det lilla museet bredvid Gröna Lund som tiden sprang ifrån Tankarna töms. Fiskar, grodor och koraller skeppas iväg till nya hem. Efter 27 år stänger Aquaria på Djurgården.fredag 21/9 7:00

Mystisk gnagardöd på Östermalm

Nyheter Döda kaniner hittade på flera platser De senaste två veckorna har ett antal döda kaniner hittats på Östermalm, bland annat i Tessinparken. Troligen rör det sig om en sjukdom som sprids bland stadens kaniner.torsdag 20/9 20:00