Vinstabon Ali Hayder representerar Sverige i karate-VM i Tokyo. Foto: Mikael Andersson

Ali tävlar i karate-VM i Japan

Sedan han var liten har han drömt om att få vara med i karate-VM, och nu är det äntligen dags. I helgen går Ali Hayder sin första match i Tokyo.

  • Publicerad 11:37, 8 nov 2019

För två år sedan berättade vi om Vinstabon Ali Hayder, den 24-årige karatestjärnan som på grund dödshot inte hade något annat alternativ än att lämna sin familj och fly från hemlandet Irak.

Förbjuden kärlek tvingade Ali att lämna Irak

Flykten tvingade honom att starta om på nytt med det allra mesta, men tog inte ifrån honom hans stora dröm: att lyckas inom karaten.

Ali Hayder hittade till klubben Stockholm Kyokushin Karate, som såg hans talang och tog emot honom med öppna armar. Framgångarna började snabbt avlösa varandra.  

– Mina mål har alltid varit kopplade till karaten och i princip allt jag gör är för den. I Irak var jag med i juniorlandslaget. Jag tänkte att jag kanske skulle tvingas ge upp allt när jag kom hit, men så blev det inte, säger han.

"Jag har drömt om VM sedan jag var sex år och först upptäckte karaten", säger Ali Hayder. Foto: Mikael Andersson

Drömmen om VM

Då, 2017, berättade han att drömmen var att få representera Sverige i något av de stora mästerskapen i karate. Och nu är det dags. Den 9 november drar VM igång i Japan.     

– Jag har varit med i SM och EM, men det här är något speciellt. Jag har drömt om VM sedan jag var sex år och först upptäckte karaten. Jag har alltid sagt att “någon gång ska jag ska vara med”. Och nu är det dags. Det går inte ens att beskriva känslan – det är allt.

Det var i slutet av 2018 som han fick reda på att han kvalat in.

– Jag vaknar klockan fem, äter frukost, tränar i två timmar, jobbar till sex på kvällen och sedan tränar jag två timmar igen. Därefter somnar jag. Varje dag ser likadan ut, berättar han.

Ali Hayder åker tillsammans med landslagscoachen Magnus Hansen, tränaren Brian Fitkin och träningskamraten Stefan Chervenkov, som även han har en plats i VM-truppen. 

– Jag har varit i Tokyo en gång förut när jag var 17 år, med irakiska landslaget. Det är en helt fantastisk stad. Man upptäcker saker för första gången hela tiden när man är där. Och maten är otrolig, säger han.

Måste ha uppehållstillstånd

För att få tävla internationellt och representera Sverige behöver man ett uppehållstillstånd, något Ali saknade 2017. Nu har han dock ett tillfälligt sådant, vilket möjliggör resan.

– Men jag vet inte om det kommer att bli förlängt, jag ska ansöka om ett nytt i februari. Mitt pass kommer att gå ut också. På grund av det kanske jag inte kommer kunna åka på nästa stora tävling. Det är väldigt stressande, men vi får se hur allt blir. Först ska jag fokusera på VM.

Tävlingarna är i öppen viktklass, vilket blir en extra stor utmaning.  

– Man kan möta folk som väger uppemot 100 kilo. Själv väger jag 78 just nu, så det kan bli tufft. Dessutom kommer jag att möta en av favoriterna redan i andra matchen. Jag tror dock att det kommer gå bra ändå, jag är väldigt väl förberedd. Man vet aldrig vad som händer.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt