Alla äldreboenden i Stockholm ska coronatestas

Region Stockholm ska nu testa alla, både boende och personal, på äldreboenden enligt ett nytt besked från finansregionrådet Irene Svenonius.

  • Publicerad 17:20, 26 maj 2020

Stockholm är hårt drabbat av coronaviruset, där 1 942 personer har avlidit till och med igår 25 maj, varav 861 är personer som provtagits inom äldrevården. Så här långt har Region Stockholm enbart testat de som läggs in på sjukhus eller äldreboende med vårdpersonal med symtom.

Stor efterfrågan på Sturebadets antikroppstester

Nu meddelar Moderaterna i Region Stockholm att de ska starta en masstestning på regionens alla äldreboenden, både för aktiv covid-19-infektion men även för antikroppar, något P4 Stockholm rapporterat om.

Såväl alla boende som all personal, med eller utan symtom, ska testas och det ska göras genom mobila provtagningsteam för att kunna få en bättre bild av hela äldreboenden och smittspridningen i regionen, enligt Moderaterna i Region Stockholm. De 20 mest drabbade äldreboendena står först i kön och sedan ska hela listan betas av enligt partiet.

Experterna: Så blir livet i Stockholm efter krisen

Enligt Irene Svenonius, (M) finansregionråd i Region Stockholm, har deras antikroppstester hög tillförlitlighet, uppger P4.

– Vi måste hejda smittspridningen samt öka tryggheten och kunskapen om hur många som är smittade inom äldreomsorgen, säger hon i ett uttalande.

FLER TEST. Nu ska alla äldreboenden i Stockholm coronatestas. Foto: Mostphotos

Fler provtagningar

På en presskonferens under tisdagseftermiddagen uppgav Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör, att man utökat kapaciteten för provtagningar i regionen. Prio kommer att ligga på att testa människor med samhällsviktiga funktioner.

Just nu finns en kapacitet att ta drygt 40 000 prover i veckan.