LÅNGBÄNK. I fem år har man diskuterar en cykelplan i Solna. Foto: Michael Folmer

Alla är överens - men cykelplanen dröjer

För en gångs skull är alla partier överens. Solna ska få en cykelplan. Problemet är bara att alla har varit överens i fem år - och fortfarande finns det ingen cykelplan. Tidigast efter sommaren kan det efterlängtade dokumentet dyka upp.  

  • Publicerad 13:24, 23 apr 2015

Det har gått troll i Solnas cykelplan. Första gången den inte helt omvälvande tanken på en cykelplan dök upp var i valrörelsen 2010. Allas partier var positiva.

Ganska snart påbörjades även arbetet med dokumentet som skulle göra Solna till en mer cykelvänlig kommun.

”Stadens arbete med att ta fram en cykelplan går nu mot sitt slutskede”. Så skrev Solna stad på sin egen hemsida – den 1 oktober 2013. Sedan dess har det förflutit drygt ett och halvt år utan att någon cykelplan presenterats.

Det senaste budet var en förhoppning om att planen skulle dyka upp på byggnadsnämndens möte i maj. Det stannade vid en förhoppning.

– Jag tror inte att planen blir klar innan sommaren, säger Tage Tillander, trafikplanerare i Solna och den tjänsteman som arbetat mest med planen.

Bernhard Huber i Miljöpartiet har svårt att förstå varför planen drar ut på tiden.

– Under alla de här åren har Solna byggt broar, vägar, rondeller och nya bostadsområden. Då ska man väl klara av att ta fram en cykelplan. Om hela arbetet ligger på en enda tjänsteman som har mycket att göra så för man väl anlita en konsult. Det brukar inte vara några problem när det handlar om andra saker. Man behöver faktiskt inte uppfinna hjulet på nytt, säger han.

Trots att cykelplanen förmodligen inte dyker upp förrän efter sommaren, finns det vissa saker som redan är klara.

– Fokus kommer att ligga på cykelpendlingen, säger Tage Tillander.

I Solna handlar det framför allt om cykelbanorna utmed E4, förbi Hagaparken och in mot Norrtull. Ekelundsbron mot Kungsholmen är också en viktig cykelled, liksom Solnavägen.

– Vi tittar även på området kring Ulriksdal och passagen vid Järva krog som är riktigt krånglig för cyklister, säger Tage Tillander.

Han tycker inte att cykelplanen har tagit orimligt lång tid.

– Det får nog anses som en normal handläggning. Allting går inte alltid på räls. Ibland har vi fått göra uppehåll på grund av politisk beslut, säger Tage Tillander.

 

 

Relaterad information

Det här är en cykelplan

De flesta kommuner har en cykelplan och det finns även en regional cykelplan. I planen anges vilka cykelstråk som är särskilt viktiga och som kommunen ska fokusera på i fråga om exempelvis underhåll.

Planen kan också användas vid framtida exploateringar för att se vilka cykelstråk man bör ta hänsyn till vid planeringen.

Tanken är att Solnas cykelplan ska synkroniseras med den nya översiktsplanen som just nu ligger ute för samråd.

Stockholm Direkt