Simning. Alla barn ska kunna simma i årskurs sex. Foto: Mostphotos

Alla elever klarar inte simkraven

Målet är att alla sexor ska kunna simma. Så är det dock inte riktigt i dagsläget. Drygt fem procent av sexorna i kommunens skolor klarar inte kraven.

  • Publicerad 16:21, 30 okt 2017

När det gäller simning så uppmuntrar vi och vädjar om att vårdnadshavarna i mån av möjlighet ger deras barn så mycket vattenvana som möjligt.

För att, i slutet av årskurs sex, få godkänt i Idrott och hälsa krävs att eleven klarar att simma 200 meter varav 50 meter ryggsim. Enligt siffror från kommunen är det drygt fem procent,16 elever, av sexorna som inte klarar det. Av niorna klarar inte 13 elever målet.

– Ibland misslyckas vi med att eleven når alla kunskapskrav. Det kan bero på olika saker och då är det viktigt att vi utvärderar om vi hade kunnat gör på annat sätt för att eleven skulle nå kunskapskraven, säger Johannes Pålsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ekerö kommun.

När eleverna börjar med simundervisning avgör respektive idrottslärare. I samband med det görs en bedömning av vad eleverna kan. Ansvaret för att eleven klarar kunskapskraven ligger hos skolan.

– Vårdnadshavare ansvarar för att deras barn är utvilad, har ätit frukost, kommer till skolan i tid samt att uppmuntra till engagemang i sitt skolarbete. När det gäller simning så uppmuntrar vi och vädjar om att vårdnadshavarna i mån av möjlighet ger deras barn så mycket vattenvana som möjligt, säger Johannes Pålsson.

Vilka insatser gör skolan om en elev inte når målet?

– Skolan ska sätta in de åtgärder som krävs för att eleven ska nå kunskapskravet, samtidigt är det viktigt att analysera och bedöma hela elevens situation och vad man bör satsa på för att eleven ska kunna nå behörighet till gymnasiet. Insatserna kan se olika ut beroende på vad eleven behöver men avseende simning är det träning i bassäng som behövs.

Hur tror du att en simhall i kommunen skulle påverka simkunnigheten?

– Tillgång till badhus eller simhall är ur ett strikt undervisningssyfte naturligtvis positivt men samtidigt har jag stor förståelse för att våra folkvalda beslutsfattare i kommunen ska väga den kostnaden och behovet mot allt annat som vi behöver.

Så är simkunnigheten

Årskurs 6:

Ej uppnått målen: 16.

Totalt antal elever: 311.

Procent: 5,14.

Årskurs 9:

Ej uppnått målen: 13.

Totalt antal elever: 311.

Procent: 4,18.

Siffrorna gäller de kommunala skolorna och är från vårterminen 2017.


Källa: Ekerö kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter