Östra Real på Östermalm ska flytta till Kungsholmen, Foto: Sacharias Källdén

Alla elever måste lämna klassiska skolan Östra real

Det packas, städas och rensas på Östra real hela läsåret inför flytten nästa höst. Eleverna tycker det känns både trist och kul att lämna Östermalm för Kungsholmen – och några kommer sakna sina skåplås.

  • Publicerad 12:55, 8 sep 2017

Två varv åt höger och sedan en sifferkod. Så gör man för att öppna sitt skåp i Östra reals korridorer.

– Det kommer man ju att sakna, en klassiker, säger Viktor Nehlin, 17, andraårselev i Östra real som kommer att gå trean i nya lokaler på Kungsholmen medan Östra renoveras.

Klasskompisen Iman Awelker, 16, gillar skolan, lärarna och området.

– Men nu har vi gått ett år här och utforskat det som finns i närheten. Det kan också vara kul att hitta nya ställen att tillbringa håltimmar på. För mig som bor på blåa linjen blir det också närmare eftersom jag kan gå av vid Rådhuset, säger Iman.

Östra Real renoveras – tusentals elever flyttas till Kungsholmen

Iman Awelker, 16, och klasskompisen Viktor Nehlin, 17. Foto: Sacharias Källdén

Båda är överens om att det är både tråkigt och kul att lämna Östermalm för helt nybyggda lokaler på Kungsholmen.

– I och med att man har gått här första året i gymnasiet så får man ett emotionellt band till skolan, säger Iman Awelker.

Därför är både hon och Viktor Nehlin glada över att de kommer att få springa ut på skolgården 2019.

– Det känns kul. När man promenerar mot skolan och ser den är det som att se ett palats – det är en mäktig byggnad, säger Viktor Nehlin.

Rekordmånga nya skolor på gång i Stockholm– här är hela listan

Att utspringet skulle vara på Östra real var en viktig fråga för många.

– Vi har kommit överens med SISAB om att skolgården är tillgänglig för utspring i juni 2019. Det har varit en viktig fråga för eleverna och vi i personalen tycker att det känns väldigt bra att studenterna får vara på ”hemmaplan” på deras högtidliga och festliga studentdag.

Till- och ombyggnationen av Östra real ska påbörjas nästa höst. Allt beräknas klar till höstterminen år 2019. 

Eleverna som Östermalmsnytt träffar kommer bland annat sakna skåplåsen i Östra real. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17