Alla har en åsikt om deras jobb

Snön rasar och med den åsikterna om röjningen. – Det är få saker som engagerar så mycket som snöröjning, säger Jan Lundberg, driftchef på gatu- och parkenheten.

  • Publicerad 06:50, 7 feb 2019

Sixten Kullbrandt, Ingemar Persson och Olle Koinberg är överens. Snöröjningen på Kornellvägen där de bor har skötts uselt den här dagen. De brukar vara nöjda, men det här är historiskt dåligt, menar trion.

– Han har lämnat snöklumpar som har frusit fast. Jag kan inte få bort det. Och infarterna på gångvägar har han blockerat, säger Sixten.

– Det är en gångväg ner mot pendeltåg och bussar. Här har han kört in en och en halv meter hög vall. Nu är det en som har varit ute och hackat ett hål där så att man kan gå, men det här har vi aldrig varit med om, säger Ingemar Persson.

Hett ämne

De tre är inte ensamma. Det räcker att göra en snabb genomgång av olika Facebook-grupper för att förstå att snö är det hetaste ämnet just nu. Lägligt således att Jan Lundberg tar emot i lokalerna på industrivägen. Han visar upp datorn där han i realtid kan se hur snöplogarna arbetar på olika ställen just i detta ögonblick. Utanför fortsätter snön att falla.

– Vi fick mer snö i helgen på två snöfall än det kommit tidigare på hela vintern. I söndags kom det oerhört mycket snö på kort tid. Vi ska se till att det blir framkomligt på vägarna och resultatet av det blir ju att det blir väldigt mycket snövallar, på fel ställen. Det får man sedan städa undan. Tiden finns inte att hålla på och städa och öppna alla korsningar som man ska göra. Det får göras efter hand.

Har hand om bussgator

All snöröjning är utlagd på entreprenad, förutom halkbekämpningen på stora bussgatorna, men kommunen kan överblicka allt.

– I söndags hade jag full kontakt med jourhavande, hur det gick, hur planen såg ut.

Och om det kommer klagomål så kommer de till er?

– Ja, det stämmer.

Jag träffade till exempel tre herrar på Kornellvägen som inte var nöjda?

– Så här är det. Vi har varit lite bortskämda, eller vad vi ska säga, med att det inte har kommit så mycket snö de senaste åren. Vi har klarat av röjningen lätt. Nu kom det mycket snö på ett snöfall, vilket betyder att vallar och högar blir otroligt stora. Sedan finns det missar och det gäller bland annat den här gångstigen på Kornellvägen. Där har vi fått en felanmälan och vi har kollat och det är ivägskickat till entreprenören som en anmärkning.

”Hör av er”

Jan Lundberg och dennes chef, Ulla Lindroth, uppmanar folk att höra av sig till kommunen om de tycker att något inte fungerar.

– Det är tacksamt om de hör av sig på felanmälan. Vi har ständigt kontroll, men vi kan omöjligt ha kontroll på samtliga vägar, säger Lundberg.

– Det är bättre att de hör av sig till oss än att de skriver på Facebook. Även om jag läser allt som skrivs där, ler Lindroth.

Eftersom det är en ny entreprenör innebär det en del nya förare vilket också kan leda till missar.

– Det tar kanske en säsong innan de har lärt sig, konstaterar Ulla Lindroth.

Snöröjning

Håbo kommun har tidsbestämmelser för hur och när vissa gator ska vara snöröjda. På sin hemsida skriver man: ”Målet är att skede 1 ska vara snöröjt inom 7 timmar och skede 2 inom 14 timmar efter normalt snöfall. Vid snöröjning under pågående snöfall kan tiderna ändras.”

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt