Alla har lärt sig att cykla

Vissa vill göra det för motionen, eller för miljön. Andra för att kunna cykla med barnen eller på jobbet. Det är cykelkurs för vuxna och anledningarna till att vilja lära sig cykla är lika många som deltagarna. – Jag vill göra det för hälsans skull, säger deltagaren Faith Radebe, som också är Sydafrikas ambassadör i Sverige.

  • Publicerad 08:15, 3 jul 2017

Det är måndag och lite duggregn i luften. Men det hindrar inte deltagarna på cykelkursen ”Frihet på cykel” från att kämpa på med cyklandet. De har alla, så här vid det sista av sex kurstillfällen, lärt sig att ta sig fram på cykeln. Vissa mer obehindrat än andra.

Det är Cykelfrämjandet som arrangerar kursen och kommunen som står för notan. Cykelfrämjandet bidrar med volontärer, som entusiastiskt hejar på deltagarna.

– Äntligen har jag lärt mig, säger deltagaren Nagham, när hon har parkerat cykeln.

Hon bor i Kallhäll men tar sig ändå hit två gånger i veckan för att lära sig. Någon kurs som är närmare hem har hon inte hittat. Men nu, när hon har lärt sig att cykla, ska hon gå och köpa en cykel.

– Jag kunde ingenting innan och var rädd att jag inte skulle kunna lära mig. Jag ville göra det som ett sätt att umgås med min 11-åring, som cyklar hela tiden, säger hon.

Deltagaren Faith Radebe säger att hon kunde cykla när hon var liten, men att hon blev rädd efter en cykelolycka. Nu håller hon precis på att lära sig att bemästra cykeln igen. Efter den här kursen spänner hon sig inte längre, utan kan låta axlarna sjunka ned när hon sitter på sadeln.

– Jag vill kunna ge mig ut på cykelturer på kvällarna, säger hon.

Efter att alla cyklar har parkerats är det kursavslutning och diplomutdelning. Deltagarna är väldigt nöjda, förutom att de önskar att kursen hade varit längre. Men det kommer en ny chans i höst.

– Det här var första gången vi körde kursen, men vi hoppas kunna göra det som ett stående inslag.

Det säger trafikplanerare Anja Quester, från Sollentuna kommun, som har varit med och arrangerat kursen.

– Vi bygger fin infrastruktur för cyklar i Sollentuna men den ska ju också kunna användas av alla, fortsätter hon.

En annan som är nöjd är Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren, som inte bara firar kursavslutning utan även födelsedag i dag. Även han är väldigt glad.

– Det är fantastiskt att se hur man på så kort tid som sex tillfällen kan få tillgång till cykeln och den frihet det ger. Man blir nästan lite rörd!

MER Nästa kurs

Nästa kurs arrangeras i höst, med start i september.

Cykelfrämjandet söker för närvarande efter volonärer som kan vara med och hjälpa till på kursen. Den som vill bli volontär får gå en instruktörsutbildning på 3–4 timmar. ”Det är jättekul och ger väldigt mycket glädje att vara instruktör”, säger Anna Asplind som varit huvudinstruktör på den här kursen.

Mer information och kontaktuppgifter finns på kommunens hemsida och på www.cykelframjandet.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26