Vision. Mälarterrassen sedd från en av broarna från Gamla stan. Trapporna upp till Södermalm har fått stark kritik. Foto: Foster+Partners och Dbox

ALLA partier vill ändra Slussens terrass

Inget parti backar helhjärtat nya omdebatterade Slussenbygget Mälarterrassen. Nu ska gång- och cykelvägar göras om, lovar Socialdemokraterna.

  • Publicerad 14:43, 11 okt 2017

När den senaste nyheten för Slussen, en byggnad i flera plan mellan Södermalmstorg och slusskanalen, presenterades i början av september möttes den av omedelbar kritik.

SE BILDERNA: Nytt förslag för Slussen

Stadsbyggnadsforskare, Skönhetsrådet, oppositionen och miljöpartistiska trafikborgarrådet vädrade öppet sitt missnöje.

Kritiken har framför allt handlat om att gående får det svårare att ta sig fram. Tidigare planerades ett rakt gångstråk med en större trappa från Södermalm till bron mot Gamla stan. Nu föreslås istället flera trappor som går åt olika håll genom Mälarterrassen, som kallats en otillgänglig labyrint genom en galleria av kritikerna.

Omedelbar kritik mot nya Slussen-förslaget

Kravet: Raka, gena gångstråk

Imorgon ska politikerna i exploateringsnämden ta ett första beslut om Mälarterrassen. Inför mötet har Stockhomdirekt frågat alla partier i Stadshuset vad de tycker om Mälarterrassen. Och kritiken är entydig.

Alla partier, till och med Socialdemokraterna som var med och presenterade huset, anser att gångstråken måste göras om.

– I Socialdemokraternas förslag bygger man in problem med märkliga gångmönster och kala serpentintrappor. Det kommer att försvåra för såväl framkomlighet som trygghet, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Roger Mogert (S), som var med och visade upp Mälarterrassen i september, sa då att han tycker att förslaget ”ger tydlighet i hur gångtrafikanter ska röra sig” men betonade också att man kommer att behöva slipa på detaljer.

Kommer ritas om

Nu uppger Socialdemokraternas Jan Valeskog att ändringar är på gång för både fotgängare och cyklister.

– Ja, det kommer bli förändringar. Vi anser att gångstråket och trappan via Slusstorget som förbinder Gamla stan och Södermalm ska utformas som en gen passage och med en visuell tydlighet så att fotgängare enkelt kan ta sig igenom, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Han understryker att beslutet den här veckan om en markreservation inte slår fast frågor om gestaltning och exakta lösningar för gångtrafikanter. Men S står fast vid att det här är ett bra förslag att utgå ifrån.

Så vill partierna förändra Mälarterrassen

S: Gångstråket och trappan ska utformas som en gen passage med en visuell tydlighet.

Fi: Vill ha ett naturligt rakt gångstråk upp för terrassen.

V: Vill att det ska bli lättare att ta sig fram för dem som går och för personer med funktionsvariation.

MP: Kräver att lösning för gående görs om med gena, raka och tydliga gångstråk.

M: Kräver bättre framkomlighet och trygghet. Vänder sig mot ”märkliga gångmönster och kala serpentintrappor”.

KD: Förordar rakt, tydligt och direkt gångstråk. Vill undvika många, smala passager.

C: Vill se tydliga och direkt gång- och cykelbanor och smidighet för alla som kombinationspendlar.

L: Anser att platsen blir mörk, svårnavigerad och otillgänglig. Vill inte att fotgängare leds in i gallerian.

SD: Vill ha större fokus på trivsel och trygghet. Ifrågasätter framkomligheten, inte minst för personer med funktionsnedsättning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.