Olycksbussen, och resenären Anna Megger som chockades av olyckan. Foto: Privat

"Alla skrek, det var som i en film"

I går började en buss kränga kraftigt på E 18. Resenären Anna Megger berättar om skräckresan.

  • Publicerad 13:56, 8 nov 2017

I går åkte Anna Megger, som driver ett hunddagis i Täby, buss på E 18 – när bussen helt plötsligt började svänga.

– Det var värst i bakre delen, den svängde så att den slog i vägräckena på båda sidor. Jag kände att jag måste ta mig fram till mitten, där verkade bussen ha mer kontroll. Men jag hann inte så långt för kvinnan framför mig slungades ut i mittengången och jag ramlade över henne, berättar Anna.

Hemma har hon en åtta månader gammal son och det var honom hon tänkte på.

– Det enda jag tänkte var ”nu dör jag”. Jag skulle aldrig mer se min son. Det var sån panik på bussen, skrik, det var som att vara med i en film.

När bussen äntligen stannade var Anna Megger i chock. Hon ville åka hem till sin son och tackade nej till ambulansen.

– När jag kom hem började jag känna sprängande huvudvärk, illamående och ont i vänster sida av nacken. Ambulansen hämtade mig. De sa att jag fått en extrem sträckning och kanske whip lash, det visar sig i så fall senare.

Bussen är under utredning

Det började gå rykten om att busschauffören larmat Arriva om att det var fel på bussen – och att garaget sagt att chauffören skulle köra ändå.

– Det är inga uppgifter jag känner till, det kan jag inte kommentera, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Bussen är intagen för utredning och man har hittills inte konstaterat några fel på den.

– Den här föraren sa ju på plats, direkt efteråt, att det var fel på styrningen och bromsarna. Det var det inte, det var inget fel på bussen, säger Claes Keisu.

– Det som hände var att det var något sorts värmefenomen med dimma som lagt sig och så kom solen och så blev det högtryck, då kan det frysa på väldigt snabbt. Det bekräftades också av polisen som var på platsen.

Överraskades av väglaget

Enligt SL ska föraren ska ha kört vägen tidigare under dagen och väntade sig därför ett torrt väglag, och överraskades därför av halkan.

– Det är helt enkelt handhavandefel från förarens sida. Han bromsar, gör för stora rattutslag. Föraren har själv berättat hur han gjorde. Vilket i den här situationen var fel metod, säger Claes Keisu.

Bussen ska provköras på sträckan av en väldigt erfaren förare, samtidigt som föraren ska tas in på samtal.

– Dels för att han ska få redogöra för vad som hände. Men ett första samtal med honom visade att det var hans eget sätt att hantera situation som gjorde att han kom i de här krängningarna, säger Claes Keisu.

Enligt SL var det cirka 50 personer på bussen, men SL känner inte till några personskador.

– Det är naturligtvis en väldigt allvarlig händelse, men vi är glada att ingen kom till skada, säger Claes Keisu.

"Så rädd"

I dag mår Anna Megger inte bra.

– Jag är helt traumatiserad. Jag kan inte tänka mig att sätta mig på en buss igen. Jag har blivit så rädd.

Men hon är ändå glad att sonen inte var med på bussen.

– Vi åker ofta buss. Jag har tänkt på hur jag skulle ha gjort för att skydda honom, hur han skulle ha kunnat slå sig, hur han kunde ha dött.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Danderydsbor larmar om råttor vid Mörby centrum

Nyheter "De vill ha värme och mat på samma plats" Är det en råttinvasion i Mörby centrum? Flera Danderydsbor påstår sig ha sett de små djuren på sistone. Men enligt kommunen är det ungefär som vanligt.tisdag 23/10 11:10

Här är alla nya landstingsråd i Stockholm

Nyheter Hela uppställningen i nya blågröna styret Nu är det klart vem som får ansvar för vad i den nya blågröna majoriteten i Stockholms landsting.tisdag 23/10 10:35