PROJEKTET. Det nya levande Södra Skanstull ser ut att få anstå ett bra tag framöver. Foto: White Arkitekter

Alla skyller på alla när stor byggplan vid Skanstull står still

Stora planen på 750 bostäder i Skanstull har helt lagts på is på obestämd framtid. Något som de inblandade parterna skyller på varandra.

  • Publicerad 11:47, 13 nov 2018

I början av januari i fjol rapporterade StockholmDirekt att bygget av den nya stadsdelen i Södra Skanstull lades på is. Detta då Försvarsmakten krävde att de nedlagda tågspåren i området måste finnas kvar och vara tillgängliga för spårtrafik, i händelse av krig eller kris.

Bygget, som staden sedan 2011 jobbat på, skulle innebära 750 nya bostäder och lokaler för butiker, hotell och kultur i Södra Skanstull. Tanken har varit att Södermalm på det sättet ska bli mer sammankopplat med Gullmarsplan och Hammarbyhamnen.

Jätteplanen för Söder kan tvingas göras om

Men sedan dess har planerna alltså pausats – på obestämd tid.

Och vad det beror på, verkar ingen av de inblandade vara överens om. Enligt Christina Winberg, projektledare på exploateringskontoret, ligger bollen hos Försvaret.

"Projektet vilar i avvaktan på beslut från Försvarsmakten om järnvägsspåret vid Årstaviken ska finnas kvar eller inte", skriver hon i ett mejl.

Här är 13 av de största bostadsprojekten i Stockholms län

Hur lång tid staden ämnar vänta är oklart.

"Vi får verkligen hoppas att det inte pågår i all oändlighet. Men vi har ingen stopptid idag", fortsätter Christina Winberg.

Mikael Abrahamsson, kommunikatör på Försvarsmakten, har svårt att förstå hänvisningen. Deras yttrande kommer inte att ändras.

– Från vår sida händer det ingenting, vår rekommendation att det är olämpligt att ta de här spåren då de kan behövas för transport vid krig eller kris ligger fast, så länge det inte finns en totalförsvarsplanering. Men det är upp till Länsstyrelsen att svara för hur det går med det arbetet, säger han.

Och Länsstyrelsen, som tillsammans med MSB och Försvarsmakten genomför totalförsvarsplaneringen, vänder sig i sin tur mot hänvisningen från Försvaret.

– Vi gör inte något aktivt i det här projektet nu, säger Staffan Forsell, Länsstyrelsen, som tillägger att arbetet med totalförsvarsplaneringen är något som fortgår löpande.

Hanteringen av Södra Skanstull sågas

Försvarsmakten kommer alltså inte att ändra sig om Södra Skanstull så länge tågspåren tas i anspråk. För att bygget ska kunna bli av krävs alltså att planen ritas om.

Christina Winberg, exploateringskontoret, uppger att hon är förvånad över svaret från Försvarsmakten: "Detta svar har vi inte fått från dem tidigare".

Hon säger att staden nu kommer att behöva ta förnyad kontakt med Försvarsmakten såväl som med Länsstyrelsen. På frågan om planen kan komma att ritas om, svarar hon såhär:

"Programarbetet vilar nu men vi planerar att längre fram gå vidare med programmet i någon form".

Stora frågetecken om biltunnel – Södra Skanstull kan krympa rejält

Nya Södra Skanstull uppskjutet

Stad planerar en helt ny stadsdel kring broarna vid Södra Skanstull. Här planeras för cirka 750 nya bostäder och lokaler för butiker och idrott.

Planprogrammet för Södra Skanstull fick Sveriges Arkitekters planpris 2017. 

Området där spåren ligger är en viktig del av programmet och om spåren ska vara kvar måste programmet omarbetas. Tidsplanen för när det färdiga programmet för projektet ska godkännas i stadsbyggnadsnämnden har flyttats fram på obestämd tid.

SPÅRET. Under broarna finns det planer för cirka 750 bostäder, kontor och butiker. Men försvaret är inte så sugna på att släppa ifrån sig tågspåret, i händelse av krig. Foto: Karin Nilsson