15-årige skådespelaren Anton Forsdik älskar att skådespela och har stora drömmar om sin framtid. Foto: Maja Brand

"Alla vill bli jurister och ekonomer. Jag gillar att vara den som sticker ut."

Det har börjat bra för Östermalmsbon Anton Forsdik, som är bioaktuell och snart står på Dramatens scen. Fast 15-åringen bara är i början av sin karriär har han redan stora planer på vad han vill uppnå.

  • Publicerad 19:05, 13 okt 2016

"När jag var åtta fick jag en dator och ett program som jag kunde filma mig själv med. Jag sprang runt i lägenheten och lekte krigslekar och filmade det. Pappa frågade om jag ville skådespela på riktigt. 'Vad är det? Kan man vara Jack Sparrow på riktigt?', tänkte jag.

Pappa la upp bilder på mig på en hemsida och snart ringde de från en kortfilm, 'Djur jag dödade förra sommaren', jag testspelade och fick rollen. Då kände jag att det är något jag kan fortsätta med och vara bra på.

På Carlssons skola, där jag går, går många Östermalmsbarn. Alla är jättesnälla, men alla vill bli jurister och ekonomer. Jag gillar att vara den som sticker ut ur mängden. Jag låtsas att jag inte bryr mig vad andra tycker, men egentligen gör jag det. Vissa i skolan tycker att jag är lite annorlunda och skämtar lite.

Jag vet vad jag vill, jag gör planer i huvudet. Efter kortfilmen planerade jag att jag ville vara med i en biofilm. Det rullade på och jag fick en roll i 'Medicinen' av Colin Nutley. I vinter ska jag spela Alexander i 'Fanny och Alexander' på Dramaten. Just nu tycker jag att teater är roligare. Att få spela på Dramaten, som är en drömscen för många, är så jäkla kul!

Efter det vill jag ha en huvudroll i en film. Sen vill jag vinna en Oscar. Min pappa är den som har hjälpt mig mest i det här och när jag vinner är det är honom jag kommer att tacka. Efter det vill jag gå över till att bli regissör.

Jag är ganska självbespeglande, men inom film kan jag vara det eftersom det har gått så bra. I skolan kan jag inte vara det, jag försöker plugga så mycket som möjligt men det är så sjukt tråkigt. Jag gillar att leka, men sen kom läxor. Nu kan jag leka fast på film – det jag gör är min dröm."

Anton Forsdik

Ålder: 15

Familj: Föräldrar och två syskon

Bor: Östermalm

Sysselsättning: Skådespelare, går i 9:an på Carlssons skola och på Calle Flygare Teaterskola. Skriver manus och redigerar i egna företaget Afpitch. Hans kortfilm "Jag vill inte leva någon annanstans" vann pris för bästa film i STOCKmotion Filmfestial, ungdom t.o.m. 15 år, förra året.

Aktuell: I filmen "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi", som just nu visas på bio.

Kommande: Spelar Alexander i "Fanny och Alexander" på Dramaten under vintern.

Favoritfilm: "Birdman"

Östermalmsbon Anton Forsdik är bioaktuell med "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi". Foto: Maja Brand

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.