FUSKBYGGE. Att huset var ett fuskbygge visade sig först när renoveringen påbörjades. De ritningar kommunen hade från när huset byggdes på 1960-talet var felaktiga, säger Stefan Dayne (KD) är ordförande i tekniska nämnden. Foto: Ann Sofie Bäck/Tobias Fischer

Allégårdens kaosrenovering äntligen klar

Efter en sparkad chef, byggfusk och mångdubblad budget: Nu ser äldreboendet Allégården ut att äntligen vara redo för inflytt.

  • Publicerad 10:49, 22 nov 2019

Det har varit ett segt – och dyrt – renoveringsprojekt, men nu står äldreboendet Allégården i Tumba äntligen redo för slutbesiktning.

– Den är färdig invändigt och nu återstår bara lite trädgårdsarbete och asfaltering. I början av december är den slutgiltiga besiktningen och då kan vi lämna över lokalen till vård och omsorg, säger Stefan Dayne (KD), ordförande i tekniska nämnden.

Turerna kring renoveringen har varit många. Redan 2014 upptäckte Arbetsmiljöverket så allvarliga brister att verket övervägde att förbjuda Botkyrka kommun att driva verksamhet i lokalen om den inte renoverades.

Men när renoveringen äntligen började våren 2017 dök det snabbt upp problem. Entreprenören Sterner Stenhus menade att ytterligare 20-30 miljoner skulle krävas, utöver det ursprungliga kontraktet på 89 miljoner kronor för att ombyggnaden skulle kunna göras som planerats.

Kontraktet bröts och kommunen krävdes på sex miljoner kronor från Sterner Stenhus för deras kostnader.

Byggfusk

I januari 2018 skrev den nya byggentreprenören In3prenör på kontraktet att tar över uppdraget att renovera Allégården. Och nu kom det sista bakslaget: ett byggfusk upptäcks i konstruktionen och budgeten på 155 miljoner kronor skrivs upp till 285 miljoner kronor.

– De ritningar vi hade från 60-talet då huset byggdes var felaktiga. Om vi vetat innan vilket fuskbygge de hade gjort under 60-talet och att marken under huset inte var lämplig att bygga på, då hade vi kunnat göra göra en riktig besiktning och efter det beslutat om vi skulle riva eller renovera, säger Stefan Dayne.

Efter att fuskbygget uppdagats avskedades chefen på tekniska förvaltningen på grund av bristande förtroende kopplat till Allégården. En utredning har också gjorts för att se vad som gick fel. Där skriver fastighetschefen Frank Renebo att projektet i ett tidigt skede borde gått en annan inriktning och att dåliga underlag för besluts getts i början av 2016.

– Vi har lärt oss mycket under den här projektets gång. Vi har haft regelbundna kontroller och koll hela tiden med den nya entreprenören.. Och de har gjort ett mycket bra jobb, säger Stefan Dayne.

Kommunens renovering fyra gånger dyrare

Renoveringen av äldreboendet Allégården återupptas – ny entreprenör klar

Renoveringen av äldreboendet skjuts upp igen – nu vill M riva: "Ett haveri"

Bättre arbetsmiljö i äldrevården

Bakgrund

2015: Kommunen beslutar att renovera äldreboendet Allégården som inte uppfyller de krav på arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket kräver.

2016: I januari flyttar 36 äldre från boendet inför ombyggnaden. I februari visar sig projektet bli dyrare än de 65 miljoner man budgeterat för och kosta cirka 90 miljoner kronor. Kommunen skjuter till mer pengar. Sterner Stenhus fastigheter utses till entreprenör för projektet.

2017: I juni meddelar Sterner Stenhus att de lämnar bygget då Allégården visar sig vara i mycket sämre skick än väntat. De bedömer att ytterligare 20-30 miljoner kronor behöver skjutas till de 89 miljoner kronorna.

2018: Företaget In3prenör tar över projektet. De går in med 3D-teknik och upptäcker byggfusk i konstruktionen. Budgeten på 155 miljoner kronor skrivs upp till 285 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre