Akutmottagningar. IVO har kommit fram till att långa väntetider på akutmottagningar och stängda vårdplatser beror på personalbrist. Foto: Karoline Montero Araya

Alliansen lovar satsning på akutmottagningarna

IVO har kommit fram till att personalbrist leder till stängda vårdplatser och längre väntetider på Stockholms akutmottagningar. Nu vill alliansen i landstinget förbättra patientsäkerheten.

  • Publicerad 13:11, 8 mar 2018

Stockholms akutmottagningars personalbrist leder till stängda vårdplatser och längre väntetider, främst för äldre. Det framkommer efter Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) genomlysning av landets akutmottagningar. Nu har alliansen i Stockholm läns landsting tagit fram ett åtgärdsprogram för att förbättra patientsäkerheten.

– Ju kortare tid en patient behöver vistas på en akutmottagning desto bättre, tyvärr ser vi att en del patienter ibland blir kvar allt för länge innan de kan vårdas på avdelning. Alliansen genomför flera åtgärder och med vår satsning på närakuter, som började rullas ut förra året, sprider vi det akuta omhändertagandet på fler mottagningar. Det både minskar trycket på akutsjukhusen och för vården närmare patienterna, säger Karin Fälldin (C), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Åtgärderna består i en kömiljard för ökad tillgänglighet. Landstinget satsar ytterligare en halv miljard i budgeten för 2018 för att korta köerna.

Veckoavstämningar med alla akutsjukhus för att se till att all vård genomförs på ett patientsäkert sätt.

Tolv nya närakuter öppnar fram till 2019, vilket ska öka tillgängligheten för stockholmarna och avlasta akutmottagningarna.

Alla sjukhuschefer ska presentera åtgärder på hur dess sjukhus akutmottagning ska bli bättre. Åtgärderna ska övriga sjukhus ta del av. Uppföljningar ska ske efter sex månader.

Avvikelser ska rapporteras, och sjukhusen ska följa upp och presentera åtgärder utifrån de avvikelserapporter som kommer in. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HFS) säkerställer att arbetet görs kontinuerligt.

Akutmottagningar ska ta emot de svårast sjuka patienterna och då måste det mest basala fungera, såsom tillgång till mat och medicin och att omvårdnad sköts. FHS ska genom dialog med sjukhusen ta fram tydliga åtgärder för att detta fungerar.  

Men Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, sågar satsningen.

– Samtidigt som den styrande alliansen ger med ena handen så tar de med den andra. Södersjukhusets akutmottagning har längst väntetider i landet, och alliansen tvingar nu flera akutsjukhus till besparingar på omkring 365 miljoner. Att säga att man satsar på akutmottagningarna är därför magstarkt, säger Erika Ullberg (S), i ett uttalande.

Hon fortsätter:

– Ska vi vända utvecklingen på akuten så börjar allt med personalen. Vi måste se till så att personalen orkar och vill arbete inom akutsjukvården. En viktig åtgärd är då att göra fler försök med kortare arbetstid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.