Senaste. Graffitiväggen i Tensta invigdes häromdagen. Foto: Kerstin Gustafsson

Alliansen oenig om lagliga graffitiväggar

Slöseri med skattepengar eller tecken på ett fritt och mångfasetterat kulturliv? Meningarna går isär – även inom oppositionen.

  • Publicerad 12:09, 2 nov 2017

I fredags invigdes ytterligare en graffitivägg i Stockholm, den här gången i Tensta. Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) kallar det "en fullkomligt obegriplig prioritering."

– I ett läge när otryggheten ökar, inte minst i Tensta, väljer majoriteten att satsa pengar på en kommunal graffitivägg. Jag fattar inte alls hur man tänker, säger hon och tillägger att hon hellre hade sett en satsning på trygghetsskapande åtgärder som klottersanering och trygghetsjourer.

Både Kristdemokraterna och Liberalerna delar hennes uppfattning och motsätter sig att skattepengar används till att sätta upp graffitiväggar.

– Detta är ett exempel på den slösaktiga politik som vi menar att de rödgrönrosa för i Stockholm, där pengar går till fluffiga projekt istället för till sådant som stärker friheten och tryggheten för stockholmarna, säger Lotta Edholm (L).

Graffitiväggarna på plats i Tensta

Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund är dock av en helt annan åsikt.

– Vi är inte emot graffitiväggarna. Centerpartiet vill se ett fritt och mångfasetterat kulturliv. Kommunen finansierar en rad andra kulturformer, så varför inte lagliga graffitiväggar i Tensta?

Partikollegan Christina Linderholm (C) kan till och med tänka sig fler graffitiväggar i Stockholm.

– Ja, det kan vara ett sätt att göra det möjligt att utöva den här speciella konstformen. Det är bättre att det sker på legala platser än någon annanstans.

Hon anser dock inte att oenigheten inom oppositionen är ett problem.

– Nej, det här är ingenting som kommer att påverka vårt samarbete, försäkrar Christina Linderholm.

Efter lång väntan – nu invigs graffitiväggen i Tensta

Oense. Cecilia Brinck (M) och Karin Ernlund (C) är inte överens om Stockholms graffitiväggar. Foto: Peter Knutson / Centerpartiet

Här finns lagliga väggar i Stockholm

Södermalm

Skanstull

Björns trädgård

Tantolunden

Tensta

Nydalsparken

Alby

Subtopiaväggen

Lilla Subtopiaväggen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.