Lennart Nilsson (KD), Nikoletta Jozsa (L), Emma Feldman (M) och Aphram Melki (C) tänker bilda alliansstyre i Järfälla kommande mandatperioden. Foto: Pressbild

Alliansen planerar att ta över makten i Järfälla

Nu står det klart att Alliansen, med M, L, KD och C, går samman för ett maktskifte i Järfälla. Men de får inte majoritet.

  • Publicerad 10:15, 11 okt 2018

Kommunen består av 61 mandat. De senaste fyra åren har Järfälla styrts av S, MP och C i en samarbetskoalition i minoritet (29 mandat av 61). C, M, KD och L får efter valet 2018 tillsammans 27 mandat, vilket gör dem till största blocket även om de inte får majoritet.

– Vi ser fram emot att bilda ett nytt styre med alliansen i Järfälla kommande mandatperioden, säger Emma Feldman, gruppledare för Moderaterna i Järfälla.

Samtliga allianspartier har varit överens om att inte samarbeta med SD. Hur ska ni se till att SD inte får en vågmästarroll?

– Vi har våra 27 mandat och förhåller oss till det när vi lägger fram våra förslag. De går igenom så länge inte en majoritet röstar mot.

Vilken är den största förändringen i politiken ni vill driva igenom?

– Vi kommer att fokusera på Järfällaborna. Vårt fokus kommer vara på förbättrade skolor med bättre resultat, trygghet, äldreomsorg och att få ut fler Järfällabor i arbete.

S och MP bjuder in allianspartier till samarbete i Järfälla

"Eniga om byggtakten"

Byggtakten i kommunen ska sänkas, det har L, M och KD gått till val på. Samtidigt har nya samarbetspartnern C, som suttit vid makten med S och MP, varit med och fattat beslut om byggnationen under det gångna styret. Men nu ska allianspartierna vara överens i frågan – även C.

– Vi är helt eniga i att byggtakten behöver sänkas så att vi kan bygga med kvalitet, säger Emma Feldman.

På måndag den 15 oktober är det kommunfullmäktige. Då väljer politikerna en ny kommunstyrelse och nya kommunalråd för de kommande fyra åren. Förändringarna i nämnderna sker från januari 2019.

Klart: Hon blir ny gruppledare för Moderaterna i Järfälla

Klart: L i Järfälla överklagar rösträkningen

Så ser mandatfördelningen ut efter valet 2018

S: 18

MP: 3

V: 5

C: 3

M: 15

L: 5

KD: 4

SD: 8

M, L, KD och C får tillsammans ihop 27 mandat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Återvinningsstation nyöppnar i Barkarby

Nyheter På plats nästa vecka Barkarbybo och trött på att åka iväg för att slänga skräp? Snart är återvinningen vid stationen tillbaka.onsdag 17/10 15:32

LISTA: Här får Stockholm nya cykelvägar

Nyheter Gäller hela länet – se var satsningarna ska göras Totalt ska det byggas 150 kilometer cykelväg i Stockholm de kommande fem åren. Här är listan på vilka nya cykelbanor som prioriteras.onsdag 17/10 14:14