Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har nu presenterat sin budget inför kommunfullmäktige den 13 juni. Foto: Anton Kyhlbäck

Alliansen planerar för idrottshallen i Viby

Digitalisering och ny idrottshall. Alliansen föreslår en rad effektiviseringar i kommunen under 2020 samtidigt som man investerar i hög takt.

  • Publicerad 10:00, 24 maj 2019

Nu har majoriteten presenterat sitt budgetförslag.

För ungefär en månad sedan redovisades resultatet för Sollentuna kommun, för 2018, med ett plusresultat på 77 miljoner kronor. Under 2020 vill Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, spara in 52 miljoner genom effektiviseringar.

Tanken är att förbereda sig inför svårare ekonomiska tider.

– I tider när många andra kommuner redovisar underskott lägger vi en budget i balans. Vi fokuserar på kvaliteten i kärnverksamheterna skola, omsorg och trygghetsuppdraget och kan fortsätta behålla en av landets lägsta kommunalskatter, säger Henrik Thunes (M) kommunstyrelsens ordförande.

Utökning av nämndbudget

En procent av nämndernas budget sparas in med effektiviseringar.

Samtidigt föreslås utökning av samtliga nämnders budgetramar, på två procent, för diverse kostnader och satsningar. I förslaget räknar majoriteten med att befolkningsökningen fortsatt kommer att öka, vilket då ska täcka för bredare budgetramar, säger Henrik Thunes.

Samtidigt ska Sollentuna behålla en av landets lägsta skattesatser.

Varför gör man det?

– Vi känner ett stort ansvar i att förvalta andras pengar. Det innebär att vi måste arbeta så effektivt som möjligt för att inte slösa en enda skattekrona. Det är viktigt för oss, säger Henrik Thunes.

En av de största tillkomna kostnaderna blir evakueringen av Turebergshuset, till glashuset, på 25 miljoner kronor. Socialnämndens projekt för boende till personer med missbruk skjuts fram i tiden, till 2021, och alltså även besparingen på fem miljoner kronor.

Större investeringar

Sollentuna kommun väntas fortsätta växa kraftigt.

Flera skolor, bland annat Töjnaskolan, ska färdigställas under året och flera allmänna anläggningar ska börja rustas upp. Dessutom ska man förbereda inför dragningen av tvärbanan, och fortsätta arbetet i Väsjöområdet. En nyhet är att man nu budgeterat för att påbörja idrottshallen i Viby.

– Den kommer att betyda mycket för det lokala samhället och samarbetet mellan skolan och föreningslivet. Jag är också glad för att vi kan förstärka kulturskolan, säger kommunalrådet Magnus Ramstrand (KD), i pressmeddelandet.

Majoritetens budgetförslag debatteras vid nästa kommunfullmäktige, den 13 juni.

Socialdemokraterna presenterar sitt budgetförslag den 2 juni.

En av fyra planerade idrottshallar byggd

Satsningar i budgeten

Kultur- och fritidsnämnden får 235 000 mer till nattvandring och 600 000 till kulturskolan.

Miljö- och byggnadsnämnden får 600 000 kronor till digitaliseringar.

Den nya klimatnämnden får mer pengar till sitt miljö- och klimatarbete, 800 000.

Överförmyndarnämnden får även 300 000 för digitaliseringskostnader.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt