Ny strategi. Nu vill Täby satsa mer på företagslivet i kommunen. På bild: Tobias Karlström (KD) ordförande gymnasie- och näringslivsnämnden.

Alliansen vill få fler att starta företag i Täby

Nu vill Alliansen i Täby satsa mer på företagare i kommunen och lägger därför fram en ny strategi som ska leda till 20 000 nya arbetsplatser.

  • Publicerad 11:39, 25 feb 2019

Alliansen vill satsa på att göra Täby till en mer företagsvänlig kommun, i takt med att det byggs så många nya bostäder. Nu tar de fram en ny näringslivsstrategi.

– När Täby växer och utvecklas är det viktigt att bygga för fler arbetsplatser, säger Tobias Karlström (KD), ordförande gymnasie- och näringslivsnämnden.

Alliansen vill bland annat förenkla för de företag som redan finns i kommunen genom att förbättra bemötandet mellan kommun och företag, korta handläggningstiderna och göra regelförenklingar när företag söker olika tillstånd. Men de vill även bygga och locka till sig större företag som i framtiden ska etablera sig i Täby. Förslaget är att Täby ska ha 20 000 nya arbetsplatser år 2050.

– Ska vi nå målet så måste vi börja skapa dem redan nu. Vi tror inte att människor vill bo i sovstäder, vi vill att det ska bli en blandad stad, säger Tobias Karlström.

Syftet är också att få fler Täbybor att stanna i kommunen även dagtid och där med minska biltrafiken till och från kommunen.

Den 20 februari läggs strategin fram i gymnasie- och grundskolenämnden och ska därefter godkännas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Förhoppningen är att ett beslut tas innan sommaren, enligt Tobias Karlström.

– Vi behöver ta näringslivsfrågorna på ett lite mer strategiskt nivå. Vi har lagt ett uppdrag och nu vill vi ha fram en plan på hur vi gör det, säger Tobias Karlström han.

Socialdemokraterna är delvis eniga med Alliansen om förslaget.

– Vi delar den grundläggande synen, ska Täby vara en attraktiv kommun så behövs små, medelstora och stora företag. Men vi behöver även en attraktiv bostadsmarknad där alla har råd att bo och det saknas sådana bostäder idag, säger Janne Boman, oppositionsråd (S).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Roslagsbanan ersätts med buss under påsken

Nyheter LISTA: Så går bussarna när tågen står still Resenärer med Roslagsbanan får ta bussen i påsk. Det eftersom arbetet med att bygga ut till dubbelspår pågår under veckan.måndag 18/3 17:05

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Nyheter "Många bra samtal" I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.måndag 18/3 16:58