Budget. Lotta Grahn Elg (M) och alliansen vill sänka skatten med 25 öre. Foto: Daniel Sjöberg

Alliansen vill sänka skatten med 25 öre

På måndag släpper alliansen sitt förslag till budget för 2020. I den föreslås en skattesänkning på 25 öre. – Vi ställer om Håbo till en så effektiv organisation som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Lotta Grahn Elg (M).

  • Publicerad 01:15, 5 okt 2019

Med ledorden, ett förändrat arbetssätt, blickar den styrande alliansen, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, fram mot nästa år.

– Nu ställer vi om Håbo till en så effektiv organisation som möjligt för att vara rustade för framtiden. Vi vill ta ansvaret och agera. Varje förslösad skattekrona är en stöld från de som har det sämst. Det sa redan Gustav Möller, socialdemokratisk minister på 1940-talet. Det är lika sant i dag. De som har det sämst i vårt samhälle behöver hjälp att få göra flera val, bestämma själva vad de vill göra med sina pengar, säger Lotta Grahn Elg.

25 öre mindre i skatt

I alliansens budget ingår en skattesänkning på 25 öre och Lotta Grahn Elg tror att man har goda möjligheter att få igenom sitt förslag.

– Det kommer givetvis att komma andra förslag från Bålstapartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, men jag hoppas att andra partier ser positivt på våra förslag, säger hon.

I alliansens budgetförslag, som alltså släpps på måndag, är effektiviseringar ett annat ledord.

– Vi vill ha personaleffektiva organisationer. Det är vårt mål.

Effektiviseringar säger ni, besparingar säger någon annan?

– Det blir effektiviseringar i förvaltningsorganisationer. I ledningsorganisationer. Omsorgspersonal och klassrumspersonal är inte berörda. Det här ska ske så det inte påverkar invånarna, eleverna eller brukarna.

Är det inte en risk att saker ramlar mellan stolarna med mindre personal?

– Inte när man skär på ledningsnivå. Den risken ser vi inte.

– Uppdraget till kommundirektören är tydligt. Han ska införa konsultstopp. Vi kommer också att vakanspröva varje ledig tjänst i förvaltningsorganisationerna. Det innebär att man ser över tjänstens uppdrag. Så vi arbetar med rätt saker.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt