Allianspolitikerna vill prova på kommunal polis

Ekerös styrande politiker vill prova på att ha kommunal polis. Målet är att en ansökan om att bli testkommun ska lämnas in de kommande åren.

  • Publicerad 09:31, 26 feb 2019

Om polisen ska ta sig från Hässelby till Adelsö tar det en timme.

Förra veckan antog kommunstyrelsen de tre allianspartiernas gemensamma plattform för mandatperioden. Den innehåller 93 politiska mål inom områden som kommunikationer, trygghet, integration, ekonomi, skola, äldreomsorg, företagande och miljö.

Samtliga mål ska uppfyllas innan mandatperiodens slut 2022.

Inom fokusområdet trygghet vill politikerna öka polis- och vuxennärvaro och skapa tryggare utemiljöer. Ett mål är att ansöka om att få bli pilotkommun för kommunalt finansierad polis.

– Vi har behov av ökad trygghet och känner inte att vi får respons av polisen. Jag har förståelse för polisens situation, men kan inte acceptera att det leder till problem för Ekerö, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

Ännu finns inget rikspolitiskt initiativ för kommunal polis och inte heller någonstans att söka. Men Reuterskiöld är övertygad om att opinion kan väckas.

– Många kommuner upplever problem med polisens resurser. Om polisen ska ta sig från Hässelby till Adelsö tar det en timme, så länge kan man inte lämna brottsoffer i sticket. Då måste man hitta en lösning. Vi har låg brottslighet, men ser att problem ökar. Vi har en möjlighet att stoppa utvecklingen man ser på andra håll.

KRÖNIKA: Dags för lite grundläggande journalistisk etik

Krönika Förra veckan skrev vi och många andra om det skottdrama som utspelade sig i Färentuna en tidig morgon nyligen. Bland annat återgav vi Expressens uppgifter om att gärningsmannen ska ha varit i Syrien...tisdag 21/5 9:15

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02