Allianspolitikerna vill prova på kommunal polis

Ekerös styrande politiker vill prova på att ha kommunal polis. Målet är att en ansökan om att bli testkommun ska lämnas in de kommande åren.

  • Publicerad 09:31, 26 feb 2019

Om polisen ska ta sig från Hässelby till Adelsö tar det en timme.

Förra veckan antog kommunstyrelsen de tre allianspartiernas gemensamma plattform för mandatperioden. Den innehåller 93 politiska mål inom områden som kommunikationer, trygghet, integration, ekonomi, skola, äldreomsorg, företagande och miljö.

Samtliga mål ska uppfyllas innan mandatperiodens slut 2022.

Inom fokusområdet trygghet vill politikerna öka polis- och vuxennärvaro och skapa tryggare utemiljöer. Ett mål är att ansöka om att få bli pilotkommun för kommunalt finansierad polis.

– Vi har behov av ökad trygghet och känner inte att vi får respons av polisen. Jag har förståelse för polisens situation, men kan inte acceptera att det leder till problem för Ekerö, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

Ännu finns inget rikspolitiskt initiativ för kommunal polis och inte heller någonstans att söka. Men Reuterskiöld är övertygad om att opinion kan väckas.

– Många kommuner upplever problem med polisens resurser. Om polisen ska ta sig från Hässelby till Adelsö tar det en timme, så länge kan man inte lämna brottsoffer i sticket. Då måste man hitta en lösning. Vi har låg brottslighet, men ser att problem ökar. Vi har en möjlighet att stoppa utvecklingen man ser på andra håll.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.