NERVÖST. Said Yusuf går VVS-programmet och visar partiledarna hur man kapar kopparrör. Det var rätt nervöst, erkänner han efteråt. Foto: Claudio Britos

Allianstopparna: Inför tvååriga yrkesprogram

Alliansen vill införa tvååriga yrkesprogram på gymnasiet utan krav på godkända betyg från grundskolan. Det presenterade de fyra alliansledarna under ett besök på Sjödalsgymnasiet i Huddinge.

  • Publicerad 14:13, 10 apr 2018

Krister Thun, rektor på Sjödalsgymnasiet, och Monica Guri, biträdande rektor, undrar hur Alliansen planerar att göra det attraktivt att vara yrkeslärare. Idag råder stor brist. Foto: Claudio Britos

Eleverna på frisör- och VVS-programmen på Sjödalsgymnasiet fick celebert besök idag. Jan Björklund (L), Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) var där för att presentera ett nytt reformprogram för gymnasiet.

Den stora nyheten är att allianspartierna, om de vinner valet, tänker inrätta en tvåårig yrkesskola i gymnasiet som inte ska ge högskolebehörighet.

– Tvååriga yrkesutbildningar där man helt fokuserar på yrkesämnen och praktiska ämnen och reducerar de allmänna akademiska ämnena till ett minimum. För nyanlända ska programmet kunna kombineras med svenskastudier, sade Jan Björklund vid presskonferensen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Redan idag finns det treåriga yrkesprogram. Skillnaden är att elever som läser det treåriga har möjligheten att nå högskolebehörighet inom ramen för sina program. De tvååriga ska komplettera dessa och inte ersätta dem.

Idag är det 17,5 procent av eleverna i grundskolan som inte går ut med gymnasiebehöriga betyg. Enligt alliansens förslag ska dessa elever kunna gå de tvååriga yrkesprogrammen utan att läsa upp betygen.

Sjödalsrektorerna kritiska

Sjödalsgymnasiets rektor Krister Thun och biträdande rektor Monica Guri tycker att förslaget hade sina fördelar. Om det blir verklighet kan vi få se tvååriga yrkesutbildningar på Sjödalsgymnasiet. Men först måste en del frågor besvaras, påpekar de.

– Finns det tillräcklig många yrkeslärare? För det är ju stor brist på det idag. Många hantverkare kör eget och kan få betydligt större inkomster om de fortsätter med det. Hur tänker de göra yrket intressant och attraktivt? frågar Monica Guri.

Vi ställer frågan till Ebba Busch Thor:

– Det är otroligt viktigt duktiga hantverkare som kanske jobbat 20–30 år och känner de är redo att göra något annat har möjlighet att plugga till lärare samtidigt.

Men de tjänar ju betydligt mer som hantverkare, hur ska de lockas att bli lärare?

– Arbetslivserfarenheten måste värderas högt i lönebildningen, så att man inte börjar från scratch som en nyexaminerad lärare utan faktiskt värderar yrkeskunnandet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gymnasiereformen i korthet:

1. Inrätta tvåårig yrkesskola. Ska inte kräva gymnasiebehörighet. Ska inte ge högskolebehörighet. Vänder sig till ungdomar mellan 16 och 21 år.
2. Skärp kraven inom introduktionsprogrammen.
3. Möjligheten att välja till ämnen som ger högskolebehörighet ska finnas.
4. Öka antalet yrkescollege. Företag ska kunna bedriva egna yrkesskolor som friskola eller ha ett nära samarbete med en lokal skola.
5. Fler lärlingsutbildningar.
6. Utveckla studie- och yrkesvägledningen. Vägledarna ska fokusera mer på att informera om jobbchansen med specifika utbildningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.