Hatbrott. Prideflaggan som sitter utanför baren Folk & Friends slets ner. Foto: Privat

Allison agerade blixtsnabbt när hataren slog till

När en man ryckte ned prideflaggan på baren Folk & Friends på Norr Mälarstrand var ägaren Allison McCleary Olin snabb på att reagera. Nu får flaggan sitta kvar permanent.

  • Publicerad 15:02, 30 jul 2018

Det var i förr förra veckan som en man slet loss prideflaggan som sitter utanför Folk & Friends på Kungsholmen.

– Jag hörde hur något bröts av utanför och såg sen våran prideflagga bli kastad, säger Allison McCleary Olin.

Efter år av kamp – nu hissas Prideflaggan i Danderyd

Allison McCleary Olin som befann sig inne sprang direkt ut när hon såg vad som hände. Hon tog tag i flaggan och höll den i handen för att försvara sig mot den hotfulle mannen när hon frågade vad han höll på med.

– Då försökte han gå, jag konfronterade honom och han slog till mig på kinden med sina nycklar. Det var intensivt, det är tur att jag hade flaggan i handen för att skapa avstånd, för han tänkte inte sluta.

Blev slagen i ansiktet

En kvinna som fick syn på händelsen sprang fram för att hjälpa till och blev då slagen i ansiktet av honom. Kvinnans man kom och hjälpte till och strax därefter var polis på plats.

– Jag var väldigt imponerad över hur snabbt polisen skötte situationen. Jag är glad över hur det hanterades och att ingen blev alltför skadad.

Här kan du fira Stockholm Pride 2018

Mannen greps på plats. Allison McCleary Olin säger att hon hade agerat likadant igen.

– Det var uppenbart ett hatbrott, det är inte vad vi står för, säger hon.

Stort stöd av närområdet

Victor McCleary Olin, som äger stället tillsammans med Allison, berättar att de bara fått positiv respons från sina kunder efter händelsen.

– Det har varit enormt mycket stöd från stammisar och gäster och alla möjliga, bara kärlek.

Själva flaggan klarade sig, det som gick sönder var väggfästet. Direkt efter händelsen var flaggan på plats på väggen igen och kommer nu sitta där permanent.

– Vi brukar alltid flagga vid Pride. Vi står för de här sakerna året runt, så då kan vi lika gärna visa att vi står för det alltid, säger Victor McCleary Olin.